Hírek

2015.05.03. 12:08

Az éghajlatváltozást hőmérsékleti adatok is igazolják

Veszprém - Mintegy 0,3 Celsius-fokkal melegebb Veszprémben és térségében az 1981 -2010-es időszak évi középhőmérséklete, mint az 1971 -2000 közöttié. A februárt és a decembert leszámítva minden hónap melegebb a korábbinál, közölte Kovács Győző meteorológus.

Marton Attila

A szakember elmondta, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) áprilisban áttért a korábban használt 1971 -2000-es átlagról az 1981- 2010-es átlagértékek használatára. A két időszak amelyekből 20 év átfedés adatainak összehasonlító elemzéséből számos jel mutat az éghajlatváltozás tényére.

- Egy térség éghajlati sajátosságait általában harmincéves periódusok alapján jellemezzük. Ez az időszak már elég hosszú ahhoz, hogy az egyes évek kiugró, néha szélsőséges értékei az átlagot ne torzítsák, de ha sűrűn előfordulnak, úgy az adott időszak meghatározó részévé válhatnak, - magyarázza Kovács Győző.

A február hűvösebb lett, a márciusi hőmérsékleti értékek lényegében megegyeznek a korábbi perióduséval. A legnagyobb eltérést az április és a július mutatja, az 1981 -2010 közötti időszakban ezek a hónapok 0,68 és 0,74 fokkal voltak melegebbek, mint 1971 -2000 között. A számok tehát igazolják azt a tapasztalatot, hogy lényegében eltűnt a tavasz, a télből átmenet nélkül ugrunk a nyárba. Kevésbé melegedett a szeptember, de az október és november is az éves átlag fölött alakult. A december viszont 0,35 fokkal hűvösebb lett, mint a megelőző periódusban, derült ki a veszprémi adatokból.

A csapadék mennyisége kevéssel mintegy két százalékkal haladta meg a korábbi értéket, ám szélsőségesebb lett az egyes hónapok csapadékeloszlása. Kiugró a február, március és szeptember csapadékossága, amikor a korábbi értéket 10 százalékkal haladta meg az eső mennyisége. Április, október és november szárazabb lett, a csapadékmennyiség mintegy négy százalékkal maradt el a korábbi értéktől.

Bár az adatokból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, kijelenthető, hogy melegszik a légkör, főként a nyári félév melegebb, s ez a tény előrevetíti a hőségnapok számának növekedését is, mondta a szakember, majd hozzátette, fel kell készülnünk mind a térben, mind az időben a szélsőségessé váló csapadékmennyiségekre, beleértve a hosszabb száraz periódusokat is.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!