Hírek

2011.09.06. 12:31

Az emlékezés fontossága

Pápa - Az Audiovizuális emlékgyűjtés elnevezésű, országos kiterjedésű projekthez a pápai református gimnázium is csatlakozott. Ennek köszönhetően a tanulók - tanáraik segítségével - videóinterjúkat készítettek az intézmény öregdiákjaival.

Polgár Tibor

A kezdeményezés kettős céllal indult: a történetkutatási törekvések mellett a történelemoktatás megújítását is zászlajukra tűzték az ötletgazdák. A nemrégiben lezajlott projektzáró rendezvényen Adorján Zoltán, a gimnázium tanára, a projekt egyik munkacsoportjának vezetője rámutatott, az 1939 és 1990 közötti időszak szemtanúival készített és mozgóképre rögzített interjúk révén jelentős történelmi forrásanyag tártak fel, valamint gyűjtöttek össze.

A refis pedagógus hozzátette, az előzetes pedagógia céloknak megfelelően a diákokat bevonták az eseményfeltárásba, a történelem élővé vált számukra, akik így ráébredtek, hogy a tankönyvi lecke, a tanár előadása nem fikció, hanem csupán szükségszerű absztrakció. A projektzáró eseményen Köntös László református lelkész, a Pápai Református Gyűjtemények igazgatója is szólt a jelenlévőkhöz, kiemelve az emlékezés fontosságát és bibliai üzenetét, súlyát.

- Az interjúk segítségével személyessé válik a történelem, valamint közössé válik a múltunk egy olyan korban, amely a felejtésre alapozódik. A felejtés kultúrájában készültek ezek a beszélgetések. Jelentős részük a huszadik század második feléről szól, a mi megpróbáltatásainkról, a mi szenvedéseinkről, arról az útról, amin keresztül kellett mennünk. Fontos dolognak tartom, hogy ez a múlt kimondható, erre a múltra emlékezni lehet - fogalmazott Köntös László.

A református gimnázium diákjai és tanárai 2010. május 1. és 2011. június 30. között valósították meg az Audiovizuális emlékgyűjtés című TÁMOP-pályázatukat, amelyre közel tíz millió forint támogatást nyertek el. A projekt végül 52 darab, 25-55 perc hosszúságú filmet eredményezett, ezek mindegyikét elfogadta a bíráló bizottság.

- Érdekes interjúk sorakoznak itt. Önök megtapasztalták a szülőföldön maradás örömét, keservét, az emigráció töviseit, gyümölcseit, a politikai rendszerek kegyetlenségét, kegyelmét, továbbá a hétköznapokat és a nagy történelmi pillanatokat. Hála önöknek, hogy mindezt megosztották velünk, illetve megengedik, hogy életük az ifjúság példatárává, a nevelés és a kutatás forrásává váljék - mondott köszönetet az interjúalanyoknak Adorján Zoltán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!