Hírek

2006.02.24. 18:25

Az EU egészségügyi miniszterei szerint továbbra is állatbetegség a madárinfluenza

Bécs(MTI) - A magyar egészségügyi miniszter szerint az uniós egészségügyi miniszterek pénteki bécsi találkozóján a madárinfluenzával kapcsolatban kialakult helyzetet értékelve megállapították, hogy változatlanul állatbetegségrõl van szó, és reálisan kell értékelni a fejleményeket, nem túlértékelve a humán megbetegedés kockázatát.

Mórocz Zsolt

Rácz Jenõ - a soros osztrák EU-elnökség kezdeményezésére tartott egynapos informális jellegû bécsi találkozó után - az MTI-nek elmondta, hogy a konferencia jellegébõl adódóan nem lehet megállapodásról beszélni, ugyanis az eszmecsere alapvetõ feladata az volt, hogy áttekintsék: hol tartanak az uniós országok egészségügyi felkészülésben egy esetleges humán megbetegedéssel kapcsolatban. Megállapították, hogy a WHO-beosztás szerint nem kell változtatni az eredeti tervekhez képest, azaz változatlanul hármas fokozat van érvényben. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy változatlanul állatbetegségrõl van szó, ugyanakkor reálisan kell értékelni a helyzetet, nem túlértékelve a humán megbetegedés kockázatát - szögezte le.

rn

A miniszter tájékoztatást adott arról, hogy kiemelten foglalkoztak a madárinfluenzával kapcsolatos kommunikáció kérdéskörével. Ennek lényegét úgy foglalta össze, hogy rendkívül fontos a lakosság megfelelõ és reális információkkal történõ ellátása. Hangsúlyozta, hogy uniós szinten is ugyanazon a nyelven kell beszélni, mert a leginkább ezzel lehet elkerülni bármiféle nem megfelelõ lakossági reakciót. Hozzáfûzte, hogy vannak fokozottan kockázatosnak tartott csoportok, amelyek közül kiemelte a gyerekeket. Kifejtette, egyértelmûvé kell tenni a számukra is, hogy változtatni kell az állatokkal kapcsolatos eddigi szemléletmódon, azaz például "senki ne közelítsen, vagy fogjon meg beteg vagy betegnek látszó madarat".

rn

Rácz Jenõ elmondta, hogy áttekintették a központi gyógyszerkészletek, valamint a tagországi és uniós szintû oltóanyag-készletezés kérdéskörét.
- Összességében azt állapítottuk meg, hogy az uniós országok rendelkeznek megfelelõ pandémiás tervvel, az elmúlt idõszak gyakorlata pedig bizonyította közvetlen reagálóképességüket - emelte ki.

rn

 Az Európai Unió egészségügyi biztosa szerint sincs ok a pánikra a madárinfluenza miatt. Ennek alátámasztásaként Markosz Kiprianu EU-biztos is csirkehúst fogyasztott több miniszterrel együtt a bécsi találkozón feltálalt ebéden. Kiprianu kifejtette, hogy a madárinfluenzával kapcsolatban "nem riadóról, hanem éberségrõl" van szó, és minden olyan intézkedést meg kell hozni, amely akadályozza az állatbetegség terjedését. Hozzáfûzte, hogy Európának még azt sem szabad túlreagálnia, ha a H5N1 vírus baromfitelepeken jelenne meg.

rn

Maria Rauch-Kallat osztrák egészségügyi miniszter, aki az EU soros elnöki tisztét betöltõ Ausztria nevében kezdeményezte a találkozó összehívását, egyebek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a madárinfluenzával kapcsolatban "egységes nyelv" használatára és "offenzív információs politikára" van szükség, mindenekelõtt a leginkább kockázatos csoportokkal, azaz a gyerekekkel, az idõsekkel, az orvosokkal, az állattenyésztõkkel és az utazókkal kapcsolatban. Bejelentette, hogy Görögország kezdeményezésére az unió médiakampányt indít ebben a kérdéskörben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!