Hírek

2016.09.20. 07:52

Az európai civilizáció a tét - Bayer Zsolt tartott előadást Veszprémben

Veszprém – A migrációt olyan erők szervezhetik, akiknek érdeke, hogy Európa megváltozzon, mondta előadásában Bayer Zsolt.

Marton Attila

Hegedűs Barbara önkormányzati képviselő bevezetője után Bayer Zsolt író, publicista tartott közel másfél órás előadást az európai migrációs válságról az Agóra Veszprém Művelődési Központban hétfőn. Kifejtette, a népvándorlás fogalma jobban leírja azokat az eseményeket, amelyeknek Európa az elszenvedője tavaly óta. A publicista az előadása elején a világ népességének helyzetét elemezte az ENSZ legutóbbi demográfiai előrejelzése alapján.

Fotó: Pesthy Márton

Bayer Zsolt elmondta, a legutóbbi jelentés szerint a következő ötven esztendőben a világ népessége megduplázódik, és 15 milliárdra nő. Afrika népessége harminc-negyven éven belül megnégyszereződik a jelenlegi egymilliárdról, Ázsiáé pedig megduplázódik, Dél-Amerikáé a másfélszeresére nő, míg az USA-é és Ausztráliáé nem változik. Az előrejelzés szerint Európa lakossága szignifikánsan csökkenni fog.

– Európa nem képes önmaga reprodukálására. Ha ez így marad, az európai civilizáció és kultúra eltűnése csupán idő kérdése, húzta alá. Tragikus állapotban van az európai ember, mert elveszítette két alapösztönét, a fajfenntartásét és az önfenntartásét, amelyek a Föld minden élőlényében megvannak. Bayer hangsúlyozta, ha mielőbb nem találja meg ezeket, a kontinens tragikus jövő elé néz.

– Tavaly hirtelen mindenki rádöbbent, hogy elege van, és elindult Nyugat-Európába? Ez életszerűtlen. Az Európába irányuló migráció egy mesterségesen gerjesztett folyamat, amit az a szándék vezérel, hogy a kontinens megváltozzon. Ki finanszírozza a migrációt? Hogyan tudnak több tízezer dollárt kifizetni a migránsok az embercsempészeknek? – tette fel a kérdéseket.A legtöbben Szíriából, Irakból, Afganisztánból, Pakisztánból és Bangladesből érkeztek a nyugat-balkáni útvonalon. Az öt ország közül háromban évek vagy évtizedek óta polgárháború dúl, amelyben szerinte súlyos felelőssége van az Egyesült Államoknak.

A migráció gazdasági vonatkozásai kapcsán kifejtette, miközben rendre elmondják Európa politikai vezetői, hogy a bevándorlás azért fontos, mert máskülönben néhány évtized múlva nem lesz, aki munkát vállaljon és megtermelje a nyugdíjat, addig Európa ma nem tud munkát adni a saját fiataljainak. Példaként Spanyolországot említette, ahol a fiatalok csaknem ötven százaléka munkanélküli. Emlékeztetett, a német lapokban megjelent hivatalos adatok szerint a tavaly érkezett mintegy másfélmillió migráns közül mindössze ötvenketten álltak munkába. Hazugság, hogy ők fogják megtermelni a nyugdíjat, kommentálta a számadatokat Bayer Zsolt.

Szerinte a jólétbe „belehülyült Nyugat-Európa” ma már változik. Ausztria kerítést épít, Németországban pedig egyre több olyan hang hallatszik, amely megelégelte a migrációt. Úgy vélte, közel az idő, hogy azt mondják majd a németek, menjen minden migráns haza. Emlékeztetett, miközben elhangzik Európa vezetőitől, hogy nincs kötelező betelepítési kvóta, az Európai Bizottság határozata arról szól, felső korlát nélkül osztják szét a migránsokat a tagállamok között, a be nem fogadott bevándorlók után pedig büntetést kell fizetniük az országoknak. Hozzátette, ha ez az európai politika folytatódik, annak beláthatatlan következményei lehetnek, ezért is fontos a népszavazás, amely gátat szabhat ennek.

A migráció pozitív hatásaként említette, hogy a kelet-közép-európai államok együttműködnek és közös politikát képviselnek, ez szerinte elsősorban Orbán Viktor miniszterelnök érdeme. Az irigyelt, békebeli Nyugat-Európa mára eltűnt, a nagyvárosokban no-go zónák létesültek: az európai kultúrát jelenleg a cseh, lengyel és magyar nagyvárosok őrzik. Európa ma mi vagyunk, zárta előadását a publicista.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!