Hírek

2016.03.24. 12:13

Az iszlámról és a migrációról beszélt Márfi Gyula érsek

Balatonalmádi – A migráció Isten büntetése az európai kereszténység válsága miatt Márfi Gyula érsek szerint, aki a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárban tartott előadást.

Kutasi Zsófia

Európában a keresztény hit válsága miatt kialakult egy légüres tér, vákuum, ahova könnyedén be tudnak özönleni erősebb ideológiák, vallások. Európa a gyengesége miatt nyújt terepet az iszlámnak, amely mindig is terjeszkedő vallás volt, eszközei között az erőszak ma is ugyanúgy megengedett, mint a korábbi évszázadokban – mondta Márfi Gyula érsek. Kiemelte, a kereszténység napjainkban elutasítja az erőszak minden formáját. Az alapvető probléma nem a muszlimokban, hanem bennünk, európaiakban van.

– Európában légüres tér alakult ki szellemi, szociológiai értelemben, a kontinens szinte kínálja magát arra, hogy elfoglalják – figyelmeztetett Márfi Gyula érsek
Fotó: Kutasi Zsófia

Márfi Gyula kitért arra, hogy Európa értékei a kereszténységhez kapcsolódnak, legyen szó az ünnepekről vagy az épített örökségről. Kiemelte, Európa keresztény gyökereken alapul, a felvilágosodás korának eszméi, a szabadság, egyenlőség szintén ezekre vezethetők vissza, mely fogalmak csak a keresztény országokban léteznek. Az ember mint személy fogalmát a keresztény filozófusok határozták meg, ezt az iszlám nem ismeri. A Korán ősi kinyilatkoztatásai kötelezőek a hívőkre, ezektől eltérni nem lehet.

Európában légüres tér alakult ki szellemi, szociológiai értelemben, a kontinens szinte kínálja magát arra, hogy elfoglalják – figyelmeztetett az érsek. Az iszlám beözönlése Isten büntetése, Isten ostora. A migráció alapvető oka vallási jellegű; az iszlám a világot két részre osztja: az egyik az, ahol az iszlám uralkodik, a másik harci terület, melyet meg kell hódítani. A hívők nem hagyhatják el szülőföldjüket, csak akkor, ha hódítani indulnak. A veszély nagyon nagy, sokan még ma sem ismerik fel a jelentőségét – hangsúlyozta az érsek. Az előadást Az iszlám és a migráció egy lelkipásztor szemével címmel tartotta Márfi Gyula, a központ Na, erre én is kíváncsi vagyok című előadás-sorozatában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!