Hírek

2010.03.06. 18:46

Az Oscar-díj nem mindig hoz pénzt és dicsőséget

Washington - Az amerikai filmipar legrangosabb kitüntetése, az Oscar-díj nem mindig hoz pénzt, dicsőséget és sikeres szerepeket annak a színésznek, aki az áhított szobrocskát átveheti a hollywoodi Kodak Színházban.

MTI

"Hogy mit is jelent a filmakadémia elismerése? Tulajdonképpen nem sok mindent" - mondta Sally Field, amikor átvette első Oscarját az 1979-es Norma Rae című film címszerepéért. A színésznő szavai hitelesek, hiszen az ő karrierjéről még 1984-es második Oscar-díja után (Hely a szívemben) sem lehetett azt mondani, hogy felívelt.

A hollywoodi filmek által elbűvölt külvilág annyit érzékel az Oscar-díjakért folyó küzdelemből, hogy minden év októberében elkezdődik a filmes reklámkampány, amely látványos, mindent elárasztó és hosszú, akárcsak az Oscar-esélyes Avatar, James Cameron háromdimenziós sci-fije. A kampány vége és csúcspontja az Oscar-gála, ahol a díjazottak könnyek között rebegik el köszönő szavaikat.

A vasárnap esti 82. díjkiosztót - a filmvilág hírességeinek vörös szőnyeges felvonulását és a pazar gálát - idén is világszerte több száz tévécsatornán nézők tízmilliói láthatják, az ünneplést az iPhone- és iPod-tulajdonosok is élőben követhetik majd.

A közhiedelem szerint az Oscar-díj belépő a hírnévhez, a Kodak Színházból egyenes út vezet az elismertséghez és gazdagsághoz, a jobbnál jobb szerepekhez. Ez azonban csak részben igaz: egyes színészek karrierje óriási lökést kap, mások viszont nem lesznek sokkal sikeresebbek. Egy biztos, a kitüntettek halálakor minden nekrológ feltünteti, hogy egy Oscar-díjas hunyt el - jegyezte meg összeállításában a USA Today napilap.

Sally Field például csak évekkel második Oscarja utána kapott néhány fontosabb anyaszerepet - játszott az Acélmagnóliák, a Mrs. Doubtfire és a Forres Gump című filmben -, egy idő után azonban elfogytak a jó szerepek.

A színészek többsége arról álmodik, hogy a filmakadémia kitüntetése után minden rendező őket akarja szerződtetni. Az 1980 utáni legjobb mozifilmes színészek - 116 szobrocska tulajdonosai - az Oscar átvétele utáni öt évben átlagosan 6,3 filmben játszottak. A kasszasikerek szereplőire persze ennél nagyobb a kereslet.

A szerepek számát tekintve az öt legsikeresebb Oscar-díjas színész listáját Morgan Freeman vezeti. A Millió dolláros bébiben (2004) nyújtott alakításával elnyerte a legjobb férfi mellékszereplő díját, majd a következő öt évben 16 filmben játszott. Ő azonban nem az ismeretlenségből tűnt elő, kitüntetését hosszú karrier előzte meg.

Őt követi Whoopi Goldberg, aki 14 szerepet kapott öt év alatt, miután a legjobb női mellékszereplő lett a Ghostban (1990). Szintén 14 szereppel került az ötös listára Anthony Hopkins és Jim Broadbent, de a legsikeresebbek közé tartozik Michael Caine is 13 szereppel.

Ezek a kiemelkedő sikerek azonban a szabályt erősítő kivételek. Ronald Jacobi, a filmes szórakoztatóipar szakértője, a Sony Pictures egykori tanácsadója rámutatott: Hollywood alapvetően az üzletről szól, vagyis nem feltétlenül az Oscar-díjas színészek kapnak több szerepet és nagyobb gázsit, hanem azok, akikkel több filmet lehet eladni. Ez az egyetlen kritérium - szögezte le.

Egyes sikeres művészek pályafutását előrelendíti az Amerikai Filmakadémia elismerése, míg mások - akár addig ismeretlen vagy már befutott színészek - sorsán nem sokat javít. Nem fénylett fel például az Oscar odaítélése után a korábban vezető szerepekben tündöklő Gwyneth Paltrow, Nicole Kidman, Renée Zellweger vagy Reese Witherspoon karrierje. Díjazásuk óta is rendszeresen forgatnak, de az Oscar nem ajándékozott nekik nagyobb elismertséget, bizonyos alakításaikról a kritikusok inkább hallgatnak.

F. Murray Abraham, aki az Amadeusért (1984) kapta meg a legjobb férfi főszereplő Oscar-díját, az egyik leggyakrabban emlegetett példa arra, amikor valaki nem képes a hollywoodi elismerést újabb sikeres filmszerepekre váltani. Karrierje az elismerés után nem izzott fel, a kritikusok szerint talán azért, mert alapvetően karakter- és színpadi színész, nem főszerepekre termett. Abraham ennek ellenére sikernek, karrierje legfontosabb eseményének tartja az Oscar-díjat. "Királyokkal vacsoráztam együtt, a példaképeimmel együtt szerepeltem, előadásokat tartottam a Harvard és a Columbia (Egyetemen)" - mondta, hozzátéve, ha ez balszerencse, akkor még egyszer kér belőle.

Címkék#Oscar-díj

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!