Hírek

2015.05.19. 19:21

Azbeszt-ügy: a kormány segítségét kérik a várpalotaiak

Várpalota – Az azbeszt tartalmú veszélyes hulladék inotai lerakóba történő szállításának végleges leállítását kéri a kormánytól Várpalota képviselő-testülete.

Szabó Péter Dániel

Erről kedden este rendkívüli ülésen döntöttek a városatyák. A hétfő esti, indulatoktól sem mentes lakossági fórum után hívott össze rendkívüli ülést kedd estére Katona Csaba, a település alpolgármestere. A tanácskozás témája a másfél hete húzódó, s heves tiltakozási akciókat kiváltó azbeszt ügy volt.

Katona Csaba alpolgármester (középen) a Thury-várban tartott lakossági fórumon 
Fotó: Szabó Péter Dániel

A képviselők ezúttal is egységesek voltak, s rövid vita után két határozatot fogadtak el, mondta el a Naplónak az ülést követően Katona Csaba. Az elsőben – amelyet Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek címeztek – leírják, a képviselő-testület elkötelezett a város lakossága által jelzett problémák feloldásában akkor is, ha azok megoldása a hatáskörén kívül esik. Ezért arra kérik a kormányt, hogy segítsen az azbeszt tartalmú veszélyes hulladék beszállításának végleges leállításában, s azt ne Inotán, hanem más lerakóban helyezzék el.

Az önkormányzat ezzel egyidejűleg felülvizsgálati kérelemmel fordul a Fejér Megyei Kormányhivatalhoz, annak érdekében, hogy a kármentesítést végző Partner Depónia Kft. egységes környezethasználati engedélyének módosítását a hatóság vonja vissza, s az ügyet újból vizsgálja meg. Az új eljárásba pedig a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény alapján vonja be várpalota önkormányzatát is.

Előzmények: 

Újabb nem az azbesztre

Várpalotai azbeszt-ügy: rendkívüli ülést tart a képviselő-testület

Azbeszttartalmú veszélyes anyagot szállítanak az inotai hulladéklerakóba

Inotai azbeszt-ügy: a kormányhivatal szerint nincs ok az aggodalomra

Határozatban követeli az önkormányzat, hogy állítsák le az azbeszt tartalmú hulladék szállítását Várpalotára

A várpalotaiak szavaztak: nem kérnek az azbesztből (frissítve)

Keresik a megoldást az azbeszt ügyre

''Ha kell, élőláncot alkotva állítjuk meg a veszélyes hulladékot szállító teherautókat''

Leállítják az ezbeszt hulladék szállítását Inotára

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!