Hírek

2017.04.12. 17:41

Elérhetőbb Balaton, elérhetőbb vitorlások - 2,5 milliárd forintos fejlesztések Balatonfüreden

Balatonfüred – Mindenki számára hozzáférhetőbbé válik a vitorlázás annak a hálózatos fejlesztésnek köszönhetően, amelynek során 2,5 milliárd forintot fordítanak a vitorlásturizmus, kikötők megújítására, tematikus túrák létrehozására – derült ki a Magyar Vitorlás Szövetség, Balatonfüred város és Révész Máriusz kormánybiztos közös sajtótájékoztatóján.

Leitner Vera

A beruházásoknak köszönhetően eszköz- és szolgáltatásfejlesztésre, valamint Balatonfüreddel együttműködésben egy balatonfüredi megállópont kialakítására kerül sor

– A Bejárható Magyarország programon belül öt különböző járásmódot fogalmaztak meg: gyaloglás, kerékpározás, kajak-kenuzás, lovaglás és a vitorlázás – mondta el Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos, s kifejtette, ezen járásmódokhoz kapcsolódó szolgáltatásfejlesztésekre összesen 13 milliárd forintot fognak költeni.

Fotó: Nagy Lajos

A vitorláságazathoz tartozó fejlesztések elsősorban a Balatonra és azon belül is Balatonfüredre fognak koncentrálódni, de valamennyi fejlesztés közös vezérelve, hogy a kikötőpontokon keresztül az öt különböző aktív turisztikai módok közti kapcsolat erősödjön, az egyes megállóhelyek hálózatba kapcsolása révén növekedjen az adott helyszínen és régióban eltöltött vendégéjszakák száma, illetve a szolgáltatások nyújtásából származó bevétel.

A vitorlás fejlesztésekre vonatkozó projekt első ütemében tizenhárom Balaton-parti és öt Balatonon kívüli helyszínen történik meg a kikötők hálózatba kapcsolása, minősítési rendszerének kialakítása, s a fejlesztésekhez online információs rendszer létrehozása is társul majd. Eszközbeszerzésre 525 millió forintot, a lehetőségek és a minősítési rendszer népszerűsítésére pedig 80 millió forintot fordítanak majd pályázati forrásból.

Fotó: Nagy Lajos

– A vitorlázáshoz a hajókon kívül megfelelő kikötőkre is szükség van. Meg kell teremtenünk a lehetőséget a kishajósok számára is, hogy körbe tudják járni a Balatont, s akár a kempingek, nagyobb strandok közelében ki tudjanak kötni, igénybe tudják venni az ottani szolgáltatásokat – véli Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere elmondta, a város egy 150 hajó fogadására alkalmas kikötőfejlesztést fog megvalósítani a kemping területéből leválasztott 1,5 hektáros területen. A város a területen túl 200 millió forinttal támogatja a projektet, a fennmaradó összeget a Magyar Vitorlás Szövetség és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség pályázati forrásból biztosítja. A beruházás kivitelezése várhatóan 2017 októberében kezdődhet el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!