Hírek

2013.08.03. 17:51

Balatonfüredi Borhetek: borok és múzsák

Balatonfüred - Már a péntek esti nulladik napon sokan keresték fel a szombaton hivatalosan megnyitott és augusztus 25-ig látogatható borheteket.

Varga Ibolya

A hivatalos megnyitón elsőként dr. Bóka István országgyűlési képviselő, a város polgármestere köszöntötte az érdeklődőket. Úgy látja, hogy az 1932 óta minden év augusztusában megrendezett Balatonfüredi borhetek, melyek manapság három hétig várják a borbarátokat, az ország legtöbb embert vonzó szakmai rendezvénye. Idén huszonöt borász, négy pálinkaház, több pecsenyesütő és kézműves várja e vendégeket. Százötvenezer látogatóra számítanak. A borosgazdák naponta 10 órától éjfélig tartanak nyitva és a város közművelődési szakemberei szervezőmunkájának köszönhetően  minden este színvonalas kulturális programmal kedveskednek a látogatóknak,

V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára beszédében a borfogyasztás filozófiájáról és művészetéről szólt. Balatonfüred az a város, ahol máig élő, erős hagyományai vannak a művészeteknek, bennük  költészetnek, a szépprózának,  a filozófiának és a zenének, ezért is méltó ez a város arra, hogy itt kóstolják meg az emberek a bort, melynek előállításához is művészeti hajlamok kellenek, s az a jó, ha  fogyasztók ezt érzékeikkel és tudatukkal is felfogják.

A legutóbbi városi borverseny után az aranyérmes borok közül kiválasztották Balatonfüred város borát, mely címet idén a Szent Benedek  Iskola érdemelte meg, a díjat Böőr László, pincevezető vette át. Végh Endre, a Balatonfüred és Környéke Borút elnöke két új minősített állomás képviselőjének, Szekeresné Rózsa Etelkának és Szalai Tamásnak adott át oklevelet. A Balatonvin Borlovagrend Egyesület nagykövete díjat Varga Ibolya újságíró vehette át. A szellemes szertartás után Koczor Kálmán elnök-nagymester négy embert ütött tiszteletbeli borlovaggá, miután megfogadták, hogy mindent megtesznek a borvidék népszerűsítéséért. Ők: Henz Scheible, V. Németh Zsolt, Regdon László és Takács Péter.

Az ünnepség után a borlovagok a sátrakhoz vonultak, ahol elsőként az Év borászának, Mészáros Józsefnek az alkotásait kóstolták meg. Ezzel hivatalosan is megnyíltak a borhetek, melyekre csak olyan borászok jelentkezhetnek, akik kötődnek a városhoz és boraikat megmérettetik a városi borversenyen, ahol érmes helyezéseket érnek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!