Hírek

2017.06.19. 16:30

Balatoni borok versenye Keszthelyen

KESZTHELY A Balatoni Szövetség a Pannon Egyetem Georgikon Karának szakmai irányításával rendezte meg a XV. Balatoni borok versenyének bírálatát.

Tóth B. Zsuzsa

A verseny fővédnöke Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, szakmai védnöke a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Pannon Egyetem Georgikon Kara és a Balatoni Borvidéki Borrégió volt. A zsűri elnöke Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnöke volt. A versenyre 47 termelő nevezett 141 bormintával.

A Somlói borvidékről nyolc, a Badacsonyiról 25, a Balatonfüred-csopakiról 39, a Zalairól 14, a Bogláriról 38, a Balaton-felvidékiről 17 minta érkezett. Fehér- és vörösborok, rozék, szénsavas és desszertborok. A zsűri két nagyarany, 35 arany, 60 ezüst, 37 bronz minősítést és hét oklevelet osztott ki.

A verseny fődíjas borai között a Balaton Fejlesztési Tanács különdíját a Feind Borház nagy aranyéremmel elismert 2016-os sauvignon blanc bora, a Balatoni Borrégió Legjobb Fehérbora címet a Borbély Pincészet 2016-os Fröccsnekisjó olaszrizlingje kapta. A Balatoni Borrégió Legjobb Vörös- bora címet a Feind Borház 2015-ös shiraz bora kapta.

A Balatoni Borrégió Legjobb Rozébora címet a Rád-Vin Kft. 2016-os Balatoni rozéja kapta. A Balatoni Borrégió Legjobb Gyöngyöző-pezsgő Bora címet a Hujber Pince Kft. 2016-os Frizzante bora érdemelte ki.

A Balatoni Borrégió Legjobb Desszertbora 2017-ben is a Bezerics Kereskedőház Kft. nevéhez kötődik egy 2016. évjáratú Orosztonyi cserszegi fűszeressel. Idén először megválasz- tották Veszprém város borát, a címet a Dobosi Pincészet nyerte 2015-ös kéknyelű borával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!