Hírek

2014.06.26. 14:27

Balatoni programokat mondanak le a tó tisztaságára hivatkozva

Balatonfüred - Balatoni programokat mondanak le többen azért, mert nem hisznek a tó tisztaságáról szóló szakértői jelentéseknek: erről hajózási szakemberek számoltak be a Naplónak.

Kovács Erika

Egyes sajtóhírek szerint a hajókból kerülhetett  a füredi öbölbe olyan szennyeződés, amely a füredi úszónapon több sportoló megbetegedését okozta. A sétahajósok és a vitorlázók egyaránt visszautasították ezt a szerintük alaptalan feltételezést.

- Évtizedek óta hajózunk, és még soha nem fordult elő, hogy a Balaton vízminőségére hivatkozva lemondták volna a sétahajózást, most viszont ez történt – sajnálkozott Vanyolai Krisztián, aki Balatonfüreden a Jókai hajó tulajdonosa, parancsnoka. Egy utazási iroda visszakozott, mert ügyfele hallotta, milyen problémák vannak a Balaton vízminőségével. Vanyolai Krisztián felháborítónak tartja, hogy a sajtóban megalapozatlan és ellenőrizetlen információk jelentek meg arról, hogy a sétahajókról a Balatonba szűrés nélkül kerül a szennyvíz. Ezeken a hajókon zárt szennyvízrendszer működik, nem kerülhet a vízbe semmi. A tartályok tartalmát a hajókról a városi szennyvízhálózatba szivattyúzzák ki. A hajóparancsnok érdekesnek tartja, hogy az öböl mellett van közvetlenül a strand, és nem hallott róla, hogy ott is megbetegedett volna valaki a hétvégén. Ráadásul az öböl áramlása is olyan, ha valami esetleg belekerült a vízbe, az kis időn belül kimosódik onnan. A valótlan hírek terjesztése nemcsak Balatonfürednek, a tónak, hanem az egész országnak rendkívül kedvezőtlen lehet. Balatonfüreden évtizedek óta sokan és sokat tettek azért, hogy vonzó turisztikai célpont legyen a város a hazai és külföldi vendégek számára. A mostanihoz hasonló alaptalan híresztelés rengeteget árthat, a rossz hír ugyanis futótűzként terjed országhatáron túl is – vélekedett Vanyolai Krisztián. Hozzátette: egy hajósember soha nem tenné meg azt, hogy ekkora kárt okozzon a Balatonnak, ami egyben a kenyéradója is, nem beszélve arról, hogy  családjukkal együtt ők is gyakran fürdenek benne.

- Lemondták a strandvízilabda-versenyt, ami itt Balatonfüreden lenne nemsokára. Egy bécsi hajós pedig azt kérdezte ma reggel,  jöhet-e  a Balatonra, biztonságos-e a tó vize? - utalt a rossz hír hatásaira Böröcz István, a füredi Yacht Klub ügyvezető igazgatója, a város turisztikai egyesületének sportért felelős alelnöke, aki nagyon aggódik a város és a Balaton idegenforgalmáért. Ostobaságnak nevezte a szennyeződéssel kapcsolatos feltételezéseket. - Aki vitorlázik, az szereti és tiszteli a természetet – szögezte le. Jelenleg Magyarországon nem lehet olyan hajót üzembe helyezni még kedvtelésből sem, amelynek a szennyvizét a Balatonba lehetne üríteni, és nincs is ilyen hajó a Balatonon. A közlekedési hatóság nem ad ki engedélyt ilyenre, a hajókat 3-5 évente vizsgáztatni kell, és a vízen is folyamatosan ellenőrzik őket. Kétféle megoldás van a szennyvízre: a beépített szennyvíztartály, amit a kikötőben lehet üríteni zárt körülmények között. A másik lehetőség a szintén zárt tartályos, kivehető, úgynevezett biológiai WC. Ebben baktériumokat tartalmazó lebontóanyag van. A semlegesítő, környezetbarát anyag nélkül a hajót nem is lehetne használni, mert elviselhetetlen lenne a szag. Ezeket a tartályokat szintén a kikötőkben lehet kiüríteni.

Böröcz István szerint jó lenne, ha feltételezés és találgatás nélkül közölnének minden hírt a hétvégi szennyeződéssel kapcsolatban. Kiemelte: nagyon sokat javult a Balaton vízminősége az elmúlt tíz évben. Az emberek óvják, tisztelik a tavat. A klub saját kikötőjében több mint kétszáz hajó van, mindenki szelektíven hozza ki a hulladékot a gyűjtőkbe, amelyek minden kikötőben megtalálhatók. - A hajósnépek kinn a vízen is összegyűjtik a hulladékot, ahogyan ezt jómagam is teszem – hangoztatta.  Utalt arra, hogy a füredi öbölben az előző héten több mint 3000 ezren úsztak egy versenyen, minden probléma nélkül. Szerinte emberi higiénés probléma okozhatta a hétvégén a szennyeződést, vagy az, hogy valaki betegen úszott.

Böröcz István érzékeltette: a híreknek mekkora szerepük van az idegenforgalomban. A világbajnok, itt hajózó Vadnai testvérek miatt tavaly három vitorlázó világ- és Európa-bajnokságot tudtak itt megrendezni, ami több mint egy hónapon át megtöltötte a várost sportolókkal. Nem beszélve arról, hogy rengeteg vendég jött ide a rendezvény miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!