Hírek

2014.02.26. 19:10

Megelőzné a füredi vitorlabontót a kistestvérnek szánt siófoki program

Siófok beelőzi Füredet, írta az egyik lap annak kapcsán, hogy a déli parti nyaralóhelyen nagyszabású vitorlás szezonnyitó rendezvényre készülnek.

Győrffy Árpád

A siófoki önkormányzat honlapja szerint „május 10-én és 11-én a Nyár fővárosa ad otthont a magyar Vitorlásszövetség szezonnyitó rendezvényének, megelőzve ezzel a balatonfüredi vitorlabontó ünnepséget.” A rendezvényről és általában a vitorlássporttal kapcsolatos együttműködés szorosabbra fűzéséről dr. Halmos Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) vezérigazgatója és dr. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) elnöke írt alá megállapodást.

Májusban két kikötőben is szezonnyitó koszorút dobnának a Balatonra a 118 éves Kishamisról (Fotó: Győrffy Árpád)

Megkerestük Bóka Istvánt, hogy mit szól a füredi Vitorlabontót két héttel megelőző siófoki szezonnyitó tervéhez, amin ugyanúgy koszorút dobnának a Balatonra a 118 éves Kishamis vitorlásról, ahogy évtizedek óta Füreden teszik a vitorlás szezon megnyitásakor.

– Próbáltunk információt szerezni a vitorlás szövetségtől. Egyértelműen azt mondták, hogy ez csak a siófoki vitorlásszezon megnyitója. A füredi Vitorlabontó egy tradicionális rendezvény, ezért nem tartom szerencsésnek a túl sok hasonlóságot egy másik programmal – mondta a füredi polgármester, aki úgy vélte, hogy inkább a megállapodás aláíróit kellene megkérdezni a szándékaikról.

– Mi csak közreműködők vagyunk – fogalmazott dr. Halmos Gábor, a Bahart vezérigazgatója, amikor megkérdeztük, nem érzi-e sportszerűtlennek egy a füredihez hasonló rendezvény megtartását. – Az ügyről a vitorlás szövetség és Siófok önkormányzata állapodott meg. Csak ezután kerestek meg bennünket, hogy társuljunk. Engem megnyugtatott az MVSZ elnöke, aki mindig is hangsúlyozta, hogy ez nem ellenrendezvénye, hanem afféle kistestvére lenne a füredinek. Talán nem gondoltam az esetleges negatív hatásra, de mindenképpen jószándékkal kapcsolódtunk be.

Dr. Kollár Lajos, az MVSZ elnöke leszögezte, hogy a balatonfüredi hagyományos évadnyitó ünnepség, ami egyben az MVSZ első hivatalos versenye, egy teljesen más program, mint a siófoki.

– A siófoki rendezvény ugyanolyan szezonnyitó, mint előtte a lellei boatshow. Szándékosan csak szezonnyitónak és nem vitorlás szezonnyitónak neveztük, ahol nincs szövetségi verseny. Annyi közünk van hozzá, hogy szervezünk egy vitorlás estélyt, ahogy jövőre ezt Keszthelyre szeretnénk vinni. Mi úgy gondoljuk, hogy vitorlás szövetségként nem egy önkormányzatért felelünk, hanem a Balaton egészéért, ezért a tó összes önkormányzatával kapcsolatot kell tartanunk – hangsúlyozta kérdésünkre az MVSZ elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!