Hírek

2013.03.01. 17:29

Balatonkenesén folytatta országjárását Hoffmann Rózsa államtitkár

Az ország minden pontján sikeresen lezajlott, zajlik az iskolák állami fenntartásba vétele, mondta dr. Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár országjáró körútján, Balatonkenesén, a Pilinszky iskolában, ahol pedagógusoknak tartott előadást a közoktatás megújulásáról.

Balla Emőke

Az államtitkár előadásában és a pénteki sajtótájékoztatón is hangsúlyozta: az állami fenntartás célja az egységesen magas színvonal biztosítása, mely a sokszínűséggel párosul. A születési hely és az iskola meghatározza a gyerek életkilátásait, a különböző lehetőséggel bíró önkormányzatok nem kínáltak egyenlő feltételeket. A médiában megjelenő hírek eltúlzottak, a felmerülő problémákat igyekeztek/igyekeznek a legrövidebb időn belül kezelni. A 198 tankerületben elkötelezett, a feladattal azonosuló, kiváló szakemberek dolgoznak; köszönet illeti őket éppúgy, ahogy az önkormányzatokat, az iskolákat, igazgatókat, pedagógusokat.

Hoffmann Rózsa Balatonkenesén tartott előadást (Fotó: Penovác Károly)

Balatonkenesén nem okozott jelentős problémát az átadás, mondta Tömör István polgármester. Szabó Károlyné, a Pilinszky János Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója hozzátette: bár január elején adódtak olyan kérdések, ki fizeti az iskolabuszt, mehetnek-e a gyerekek uszodába, a felmerülő gondok órák alatt megoldódtak. Hontai-Cziráki Marianna, a balatonalmádi tankerület igazgatója beszámolt arról, tíz település tartozik a tankerülethez, az állami fenntartás zökkenőmentes volt, az eddigi öt átvett intézmény mellett március 1-től a balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium is a tankerület része.

A közoktatás megújulásáról beszélt tankerületi és iskola igazgatóknak, pedagógusoknak tartott előadásában dr. Hoffmann Rózsa. A köznevelésért felelős államtitkár az állami átvétel mellett a lényeges változások között említette, hogy nagyobb figyelem jut a nevelésre, az idei tanévben felmenő rendszerben bevezetett mindennapos testnevelés - melynek társadalmi elfogadottsága magas - mellett a következő tanévben bevezetik  az erkölcstant, hittant. Szólt a tanfelügyeleti rendszer indításáról, a középiskolákban a közösségi szolgálat végzéséről, a pedagógus életpályamodellről, ami biztosítja a pedagógusok előrehaladását. A tankönyvellátásban nincs káosz, az új tankönyvek a kerettantervhez igazodnak, tizenöt féle tankönyvre nincs szükség, csorbul sok tankönyvpiacból  megélt üzleti vállalkozás érdeke. Az államtitkár megemlítette, hogy 2014-től három éves kortól kötelező lesz az óvoda, a magyar óvodapedagógia a pedagógia csúcsát jelenti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!