Hírek

2017.02.19. 19:10

Balatonszőlősi mulatságok a tél végén

Balatonszőlős - Hagyományos disznóvágás, forraltborfőző verseny, jelmezes esti mulatság, a Balaton-felvidéki településen egy nagy programban hozták össze a falu népét és a téli vigasságokat.

Sági Ági

Bár a borfőző üstök mellett amúgy sem fázott volna senki, az időjárás is a szőlősiek mellé állt szombaton. Tavaszias hangulatú napsütéses reggel kezdődött a disznó feldolgozása a közösségi ház udvarán.

A böllér Valler Ferenc elmondta, tradicionális stílusú véres hurka, kolbász és pecsenye is készült. Ő 30 éve egy mára már nyugdíjas hentes barátjától tanulta a disznóvágásfortélyait, és bár más a civil szakmája, az ünnepségeken jellemzően az ő dolga a feldolgozás. Az udvaron felállított sátor ponyvája alatt nem csak a kész hurkák sorakoztak, hatalmas üstben főtt a zöldséges kocsonyalé.

- Éjfélkor a báli menü része lesz a kocsonya - mondta el a Naplónak Mórocz László polgármester. - 2011 óta minden évben tartunk falusi disznóvágást, sok rendezvényünk nincs, mert kicsi a falu. Összesen alig több mint 600-an vagyunk, de szeretünk egy közösségépítő napot tartani télen is. A disznó 120 kiló körül volt, egy helyi fiatalember ajánlotta fel. A disznótoroson túl is felhasználjuk: a forraltborfőző verseny nyertese kapja az egyik lapockát, a báli tombola főnyereménye pedig az egyik comb lesz.

Jancsó Ákosné, Encz Etelka és Szalay Lajos, az Ezüstfürt nyugdíjas klub egyik csapata a csípős száraz muskotályból kóstol
Fotó: Sági Ági

A szalonna is közösségi célt szolgál majd, négy táblát félretesznek, és a tervek szerint tavasszal együtt sütik meg. Ha minden jól megy, addigra elkészül a szabadidőpark, ahol szalonnasütő helyeket is kialakítanak.

A mostani disznótorosból kóstolójeggyel lehetett enni, jöttek is több környező faluból vendégek, a helyi nyugdíjasok az önkormányzat vendégei voltak. Aki evett a finom hurkából, kolbászból és megszomjazott, kérhetett a forralt borból kóstolót. A falu határában teremnek a borvidék legjobb szőlői, minden üstben helyi bor főtt. A versenyen öt csapat indult, volt aki több bográcsban is főzött. Az Ezüstfürt nyugdíjas klub csapata a hagyományos fűszerezésű száraz muskotályát a főzőmester Szalay Lajos erős paprikával bolondította meg.

Elmondta, hogy a hüvelyes paprika rövid ideig van a borban, éppen csak egy kis karcos ízt ad neki. Encz Etelka, a klub elnöke szerint az így készült forralt bor az influenza ellen is jótékony hatású. Németh László és felesége szerint, először kis vízben kell a fűszereket és a cukrot összeforralni, és aztán a bort hozzáadni, majd csak melegíteni. A Koók család csapata a saját termelésű cabernet sauvignon-t merlot-val és othelloval házasította a forralt borhoz, ők egy kicsit karamellizálták a cukrot, és így került hozzá a bor. A nyertes végül a Balatonszőlős SE csapata lett, ők egy neves helyi borásztól kaptak kitűnő bort. A cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot fajtákból készülő forralt bort narancslével, vérnaranccsal, citromkarikákkal és gyümölcsteával is gazdagították.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!