Hírek

2012.07.03. 07:07

Balesetek a vedelés miatt

Veszprém - Nagyszabású drogprevenciós program zárórendezvénye volt a közelmúltban a Lovassy gimnáziumban, ahol dr. Zacher Gábor ismert toxikológus főorvos az egyre jobban terjedő dizájner drogokról tartott előadást, Stohl András színművész a kábítószer- és alkohol-problémákról beszélt a fiataloknak.

Halmos György

Az ismert főorvos úgy fogalmazott, hogy a dizájner drogok elterjedése miatt a mai helyzetet nem lehet összehasonlítani a 1970-80-as évekkel, ugyanis az akkor használt kábítószerek hatásmechanizmusát, összetevőit ismerték, ma viszont teljesen új vegyületek jelentek meg a piacon.

Nemcsak a kábulat eléréséhez használt anyagok változtak meg, de a felhasználói szokások is. Míg régen ismertebb helyszíneken, például pályaudvarok környékén lehetett beszerezni a drogot, addig ma elég leülni az internet elé, és már lehet rendelni a kábító tartalmú anyagot, amit futárposta visz ki. A toxikológus beszélt arról is, hogy nemcsak a felhasználói szokások változtak meg, az előállítás helyszíne is, a legújabb vegyületeket Kínában és Indiában olcsón, nagy mennyiségben, magasan kvalifikált vegyészek, esetenként gyógyszerészek, orvosok, kémikusok állítják elő. Az elmúlt években 140 új szert találtak az Európai Unióban - ismertette. Szólt arról is, hogy Magyarországon tavaly összesen 45 millió droghasználat történt, ezek közül húsz halállal végződött. Zacher Gábor szerint a kábítószerekkel kapcsolatban tudniuk kell a fiataloknak nemet mondani, nem ijesztegetni kell őket, hanem elmagyarázni: a drog megváltoztat.

Stohl András színész öt hónapot töltött börtönben, ahová azért kellett bevonulnia, mert 2010 májusában ittasan bal-esetet okozott. A rendezvényen beszélt arról, hogy még a jogerős ítélet előtti prevenciós előadások ötlete újonnan megbízott ügyvédjétől származott, a "tevékeny megbánás" része volt. Ugyanakkor úgy látja, van értelme annak, amit csinál, saját példáján keresztül a prevenció a célja, ezért is folytatta a börtönbüntetése után. Stohl későn, 25 éves korában kezdett dohányozni egy szerep kedvéért, és alkoholt sem fogyasztott 22 éves koráig, mert sportolt, a színművészeti főiskolán pedig olyan keményen kellett tanulnia, hogy nem maradt ideje szórakozni.


 
- Amikor börtönbe vonultam, féltem attól, hogyan érint az alkohol hiánya, szerencsére semmilyen elvonási tünetem nem volt. Annyian mondták már, alkoholista vagyok, hogy én is elhittem  fogalmazott. Kábítószerrel, marihuánával először az egyik fővárosi szórakozóhelyen találkozott.
 
- Akár alkoholt vagy kábítószert fogyasztasz, aki leszel, az nem te vagy - hangsúlyozta a színész, aki hozzátette: a kábítószerben éppen az a rossz, hogy egy bizonyos ideig jó. Úgy vélekedett: sokkal több, amit hosszú távon elvesz a drog, mint hogy megérje az a pár óra jó érzés.

Önmagát hedonistaként jellemezte, kevés szabadidejében általában elvonult egy vadászházba, ugyanolyan vehemenciával szórakozott, mint ahogy dolgozott. - Ezzel nincs is semmi baj, ha nem hiszem el, hogy tudok így is autót vezetni - fogalmazott.

Megemlítette, hogy tíz évvel ezelőtt is volt egy súlyos balesete, akkor négy hét altatás után az intenzíven megfogadta orvos nővérének, hogy soha többet.

- Akkor, abban a helyzetben mindent megfogadsz, de visszakerülsz a mókuskerékbe, jönnek a sikerek, tíz év hosszú idő, ezalatt elfelejted a fájdalmat, az ígéreteket. A színész szerint az a legszörnyűbb, hogy  a "sebek" nem neki fájnak a legjobban, hanem azoknak, akik közel állnak hozzá.  Borzasztó nagy kereszt vagyok a barátaimnak...
 
- Pontosan tudom mit csináltam; pontosan tudom, hogy tettem tönkre Pali bácsiék (a baleset egyik sérültje) és csalá-dom életét azzal, hogy azt hittem, haza tudok vezetni akkor hajnalban - fogalmazott Stohl András a veszprémi drogprevenciós rendezvényen.


Már 16 évesen rendszeresen részegek

Elkeserítő tendenciát jeleznek  a magyar fiatalok alkohol-, dohány- és drogfogyasztási szokásai. A dohányzás elterjedtsége alapján mára a kontinens vezető országai közé kerültünk. Az ivással sem sokkal jobb a helyzet, a négyévente elvégzett európai kutatás (ESPAD) 2011-es adatai szerint minden negyedik 16 évesünk rendszeresen részeg. Az európai országok 16 éveseinek 87 százaléka már alkoholizált (nálunk 94 százalék), és míg az alkohol jelentős részét Európában sör formájában viszik be, nálunk a tömény dominál. Ez a felmérésben részt vevő 36 ország közül az ötödik  legrosszabb.
Európai átlagban 18 százaléknyi 16 éves élt már tiltott szerrel korábban, Magyarországon   minden ötödik. Ez volt az az év, amikor a kontinens átlaga fölé emelkedtünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!