Hírek

2014.02.08. 18:35

Bátran fogadjunk örökbe menhelyről állatokat!

Veszprém megye - Keressünk fel egy menhelyet és vigyünk haza egy magányos állatot magunkkal! Aki ezt teszi, meglátja, mennyi örömet, ragaszkodást, szeretetet kap cserébe, amíg csak együtt él az örökbefogadott kutyával, cicával.

Kovács Erika

Ezt állítja Németh Nóra ajkai állatvédő, az Állatvédőrség helyi szervezetének vezetője. Szabó Sándor balatonfüredi állatvédő szerint nagyon szívósak a keverék kutyák, nem támadja meg őket könnyen betegség, veleszületett problémáik sincsenek.

Szabad a gazdi! – ezzel a felhívással indítottak örökbefogadási kampányt tavaly év végén az ebrendészeti telepeken, az állatmenhelyeken az ott élő állatokért. Megyénkben az állatvédők, a telepek dolgozói elkötelezettek mindezért.

– Több éve foglalkozom állatvédelemmel, ami a világon az egyik legfantasztikusabb dolog! Közel 150 kutyát adtam örökbe. Nagyon jó látni, ahogy árva, sokat szenvedett, kiszolgáltatott állatok újjászületnek, életük megváltozik, de nemcsak az övék, gazdáiké is, akik etetik, gondozzák őket, és cserébe sok szeretet kapnak – mondja Nóra.

A fiatal lány saját munkájával érzékelteti, mit kell, mit lehet tenni az örökbefogadásért. Amikor első kutyája hozzá került egy menhelyről, megtapasztalta, mit jelent egy szerencsétlen sorsú állat gondozása, miközben határtalan szeretetet, ragaszkodást, hűséget kapott cserébe. Akkor elhatározta, mindent megtesz azért, hogy segítsen a kidobott, utcára került, gazdátlan állatoknak.

Évről évre egyre többen ismerik meg az örökbefogadást, és mind többen élnek is vele, amiben sokat segítenek az internetes oldalak, az állatvédelemre egyre nagyobb súlyt helyező média. Ajkán sikeres a kampány, pedig szigorú feltételeknek kell megfelelnie a gazdijelöltnek: addig nem viheti el az állatot, míg a gazdi alkalmasságáról nem győződnek meg az állatvédők, például a tartási körülményekről. Nóra és társai fontosnak tartják a tájékoztatást, oktatást is, és már a gyerekek körében. Céljuk, hogy közelebb hozzák az emberekhez az állatokat, megismertessék a várossal az örökbefogadást. Hirdetnek a helyi médiumokban is. Szerveznek örökbefogadó napot, ahová a Dunántúl állatvédő szervezeteit is meghívják. Egész évben hirdetnek programokat a telepen, ami menhely már. Nagy sikerüknek tekintik, hogy az előző gyepmesternél a tragikus állatkínzás után a telepen ők rendet tettek, kiváló munkájukról az országos média többször beszámolt. Egy év alatt több mint 150 kutyát helyeztek el gazdinál. Sikeres nyílt napot szerveztek az állatok világnapján, nem beszélve a karácsonyi rendezvényről!

– Rengeteg ember jött a telepre, hogy a kutyusokkal legyenek, nagyon sok ajándékot, adományt hoztak. Külön programjuk van iskolásoknak, óvodásoknak, ahol megismertetik őket az állatvédelemmel, a felelős állattartással, az örökbefogadással. Sok gyerek egy iskolai látogatás után visszatért szüleivel örökbe fogadni vagy kutyát sétáltatni, adományt hozni.

Sok gazdival napi kapcsolatban áll Németh Nóra, így gyakran kap kedves üzenetet, hall megható történetet. Például egy gazdi az örökbefogadás után feladta munkahelyét és kutyakozmetikusnak tanult, hogy élete végéig csak kutyákkal foglalkozhasson. Egy másik gyermeke iskolájában kutya–gyerek kommunikációs foglalkozást szervez. Van gazdi, aki több kutyust örökbe fogadott, mások önkéntes munkát végeznek a telepen, vagy ideiglenes befogadással segítik, hogy még több árva állaton segítsenek.

Hegyi Szabina és párja két kutyust is örökbe fogadott, Ribizlit az ajkai Vahur egyesülettől, és Bogicát az állatvédőrségtől. Önkéntesként sokat segítenek a telepen is. Mindkét kutyájuk fekete színű. Sajnos a feketék rosszabb eséllyel indulnak az örökbefogadáskor, pedig ugyanolyan szeretetre éhesek, kedvesek, mint a világosabbak. Egy örökbefogadott kutyusnál nincs hálásabb – állítja Szabina. Sokkal ragaszkodóbbak, hűségesebbek, mint vásárolt társaik, hiszen ők már tudják, hogy milyen árvának lenni.

Hegyi Szabina két kutyust is örökbe fogadott, Ribizlit az ajkai Vahur egyesülettől, és Bogicát az állatvédőrségtől. Fotó: Komlósi Renáta

Szabó Sándor állatvédő, a balatonfüredi ebrendészeti telep vezetője, kutyakiképző szintén elkötelezettje az örökbefogadásnak, szerencsére tőlük is szép számmal visznek el állatokat.

A keverék kutyák semmivel sem rosszabbak, mint a fajtatiszták, sőt, adott esetben szívósabbak a betegségekkel, fertőzésekkel szemben. A kiképzéseken, amiket a hobbikutyatartóknak szervez, kitűnően taníthatók ezek az állatok, fegyelmezettek, kitartóak.

Élet a rács mögött

Kovács Erika jegyzete

Képzeljük el az életet rács mögött, egyedül! Nehéz, mert az ember társas lény, sajátja a szabadság, a normális élet, az étel és ital, a fedél. Nagyon jó lenne, ha mind több ember hinné el, hogy az állatoknak is nehéz rács mögött élni, magányosan! Kiszolgáltatottan, egy apró kennelben, várva a szabadságra, az önfeledt mozgásra, a sétára, az igazi otthonra, egy társra. Csak rajtunk múlik, hogy mennyien kerülnek oda, és az is, hogy mennyien kerülnek ki a telepekről. Cserébe mindent megadnak az embernek, amire talán csak ők képesek: feltétel nélküli, örök szeretetet bármikor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!