Hírek

2011.02.18. 16:31

Belakták a tavat a pecások

Lassan egy éve lesz, hogy a marcalgergelyi Joó-tó hivatalosan is megnyitotta kapuit.Az eltelt időszakban horgászok százai szerették meg a tavat, melyre bizonyíték visszajáró törzsvendégek magas száma is.

Tremmer Tamás

Joó László tógazda elmondta, a beruházással nem kis fába vágták a fejszéjüket. Az 1,8 hektáros tavat pont akkor kezdték létesíteni, amikor mások a válság előszele miatt visszafogták fejlesztéseiket. Ma már úgy látja, megérte az áldozatvállalás. A vízfelület egy 15 hektáros, részben parkosított területen fekszik. A tó környezetének kialakításánál az igényes és háborítatlan horgászatra, és a pihenésre jelentős hangsúlyt fektettek. Jól felszerelt játszótér mellett haltisztító főző és sütőhelyek, valamint labdajátékokra alkalmas füvesített területek is megtalálhatók. A tó partján mozgásukban korlátozott pecások részére közvetlen parkolási lehetőséggel alakítottak ki horgászhelyeket.

A térségben egyedülálló módon horgász versenypályát ugyancsak létrehoztak. Az északi oldalon található gáton 200 méter hosszban, azonos rézsűhajlással és fenékmélységgel bíró szakaszt alakítottak ki, amely egyenlő feltételeket biztosít. Az eltelt időszakban számos sikeres és népszerű horgászversenyen bizonyították a versenypálya kiváló adottságait. Versenyből idén sem lesz hiány.

 



A beruházáshoz az Új-Magyarország Vidékfejlesztési Program keretén pályázati támogatást nyertek. Nem véletlen, hiszen a fejlesztés a horgászat mellett a falusi turizmust is szolgálja. A pályázatnak köszönhetően tavaly infrastruktúrát kapott a tó (úthálózat, parkoló, közvilágítás, filagóriák, esőbeállók, víz-, villany-, és telefonhálózat létesült), valamint felhúztak egy kiszolgáló épületet is. Joó László kifejtette, a kedvező tapasztalataik birtokában idén tovább fejlesztik a szabadidőparkot, ahol sátorozásra alkalmas területet alakítottak ki, zuhanyozóval együtt.

A beruházáshoz kapcsolódóan idén tavasszal a település központjában átadnak egy négy napraforgós besorolású vendégszállást. A fejlesztés ilyen módon is jótékony hatással lesz Marcalgergelyi idegenforgalmára. Már most tervezik egy következő horgásztó kialakítását, amelyet majd 2012. tavaszán vehetnek birtokba a pecások.

Talán a beruházásoknál is fontosabb a halasítás, vélekedett a tógazda. A tóban jelenleg 55 ezer kilogrammnyi hal található, melyet még az idén 80 ezerre, 2012-ben pedig 120 ezerre növelnek, úgy, hogy a sporthorgászok igényeinek megfelelően jelentős mennyiségű kapitális halat is beszereznek. A tavat télre bezárták, de már készülnek a nyitásra: nádat vágnak, terepet rendeznek. Ha az időjárás engedi, akkaor március 12-én kinyitják a kapukat, s a pecások személyesen is meggyőződhetnek a halállományáról.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!