Hírek

2013.06.05. 14:22

Belső vizsgálat a térkő ügyében

A magyar tulajdonú, helyi térkőgyártó presztízsveszteségként könyveli el, hogy osztrák térkővel burkolják a veszprémi belvárost.

Gombás Gabriella

Barabás Árpád, a magyar tulajdonban levő legnagyobb térkőgyártó cég tulajdonosa, már a tervezés fázisában jelezte az önkormányzatnak és a kivitelezőnek, hogy helyi gyártóként kivenné a részét Veszprém belvárosának felújításában. A mintegy húszezer négyzetméteres felület burkolatának fele természetes kőzet, a másik fele térburkolat. Megkérdeztük a veszprémi vállalkozót, hogyan maradt ki ebből a munkából.

Az illetékesek andezitet szerették volna látni a Kossuth utcában, ami nagyon elegáns szürke színű kőzet, s Dunabogdányban bányásszák. Felmerült a kérdés, vajon ki tudja-e termelni a dunabogdányi bánya a szükséges mennyiséget és megfelelnek-e a kőzet fizikai tulajdonságai az igényeknek. A tervezés fázisában erre még nem volt válasz.

 



- Vettem a fáradtságot és Dunabogdányba mentem, ahol kiderült, hogy a kívánt mennyiség kitermeléséhez, és az igényeknek megfelelő előállításához két esztendőre lenne szükség. Ami a kisebb baj, mert vannak olyan technológiák, amelyek megoldást nyújtanak, ennek magam néztem utána Dániában. Hoztam mintaanyagokat és próbagyártást végeztünk: vékonyabb felületű andezit és az alá ragasztott térkő házasításával megszületett a megfelelő minőségű, megjelenésű és méretű burkolókő, örültem is neki, hiszen magyar termék, magyar gyártmány és gyönyörű volt. Csakhogy bevizsgálásra elküldtem az ÉMI-hez, hiszen vállalnom kell érte a felelősséget, és kiderült, az andezit nem bírja a sóterhelést, tehát nem használható.

A tervezők ezt követően a tartós és jó minőségű gránitburkolat mellett döntöttek. Hónapokba tellett, mire sikerült kicsikarni a tervezők válaszát arra a kérdésre, hogy milyen térburkolatot kellene gyártani a maradék 9-10 ezer négyzetméteres felületre  - magyarázza az előzményeket Barabás Árpád, aki folyamatosan tárgyalt a tervezőkkel és az önkormányzat illetékeseivel, s ma sem tudja miért húzódott el a döntéshozatal.

Végül tavaly őszre tudatták vele, galambszürke térburkolat lesz, nyolc centiméter vastag, mérete 50-szer 25 centiméter és a gyártáshoz Barabás cége megkapott minden egyéb szükséges paramétert. Ehhez a mérethez be kellett szereznem a megfelelő eszközöket, a csiszolóberendezést, a gránithoz hasonló felületi struktúra kialakításhoz szükséges német gyártmányú anyagot s legyártottuk a mintadarabokat.

Látták, rábólintottak, a kivitelezővel tárgyaltunk, mindent egyeztettünk, beleértve az árakat és a szállítási ütemezést is. Miközben az illetékesek, ki tudja hányadszor, megerősítették, hogy természetesen a helyi vállalkozásokat preferálják, az anyagot bevittük az ÉMI-be minősítésre, s megfelelt. Ezt követően elküldtük a szerződést aláírásra, a kivitelezőnek - mondja Barabás.

Múltak a hetek, sem válasz, sem szerződés nem érkezett a kivitelezőtől, majd szólt a feleségem, hogy tudomása szerint az osztrák Semmelrock térköveit rakják a Kossuth utcában. Ebben a városban senki nem vette a fáradtságot, hogy erről értesítsen  - hallottuk Barabás Árpádtól, aki helyi vállalkozóként sokszor és sokat tett a városért, a környezetért, a város sportéletéért és az sem titok, hosszú évek óta szponzorálja a helyi női kézilabdacsapatot.

 



- Kiépítettem az állatkert felé vezető egy kilométeres utat, parkolókat, több száz négyzetméter követ adományoztam a dózsavárosi tér burkolásához, rendbe tettem a Március 15. sportcsarnok környékét, a Tűzér utcát és itt fizetem az iparűzési adót. Tízmilliókat adományoztam ennek a városnak, és akkor most beépítik a belváros szívébe az osztrák konkurencia kövét, miközben az önkormányzati illetékesének elmondtam világosan, hogy nekem ez nem pénzkérdés, nagyságrendileg ez a munka a cégemnél semmit sem jelent. Ez nálam presztízskérdés, itt vagyok helyben, Veszprémben, cégem ismertsége nagyobb bármelyik nálunk működő multinacionális cég piaci ismertségénél, alkalmasak vagyunk a munkára. Akkor kérdem, miért jó Veszprémnek, hogy egy osztrák cég zsebébe tömik a pénzt?

Hogy milyen szempontok vezérelték a döntéshozókat nem tudom, és nem is érdekel. Felvetésünkre, hogy nem volt-e olcsóbb az osztrák gyártó, röviden válaszolt:  - Egyszerű úgy olcsóbbnak lenni, hogy nem az eredeti igény szerint készült, csiszolt felületű burkolókő kerül a belvárosba. Tőlem magasabb műszaki tartalmú kőre kértek ajánlatot. Lám, jó az osztrák cég préselt burkolóköve is. Ha erre a minőségre kérnek ajánlatot, jóval olcsóbban megkaphatták volna tőlünk. De nem tartottak rá igényt.

 

 

 

 

Porga Gyula sajnálja

Porga Gyula Veszprém polgármestere az üggyel kapcsolatosan elmondta, maga is végtelenül sajnálja, hogy nem a helyi vállalkozó került ki győztesen ebből a gazdasági versenyből. Polgármesterként volt és van rálátása a belváros felújításának folyamataira, s jelen volt néhány, a vállalkozóval bonyolított megbeszélésen is, de a kivitelezés részleteiben nem mélyedt el, erre nem is volt szükség. Hozzáfűzte, a bosszantó üggyel kapcsolatosan belső vizsgálatot rendel el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!