Hírek

2012.06.22. 05:03

Belvárosi megújulás: új helyen a buszpályaudvar, vízelvezetés orvoslása

Devecser - A minapi közmeghallgatáson a várost érintő építészeti feladatok, aktuális pályázatok és a vízrendezési projekt került előtérbe körülbelül száz érdeklődő előtt.

Tóth B. Zsuzsa

A hallgatóság megismerhette az egykori Eszterházy gőzmalom műemlék épületének hasznosítási lehetőségeit. Mivel most írtak ki ilyen célú pályázatot, a turisztika kerülhet előtérbe, de kulturális, muzeális, vendéglátó célra és a közelbe telepítendő autóbusz pályaudvar kiszolgálására szintén alkalmas az épület.

Toldi Tamás polgármester hangsúlyozta: lényeges, hogy fenntartható legyen az épület, ahhoz pedig gazdasági tevékenység szükséges. A helyi kistermelők, az előállított termékek piacának is helyet adhatna a belső udvar. A pályázati támogatásból jó esetben 200-250 milliót kaphat a város, tehát ki kell pótolnia az összeget a megvalósítás érdekében. Szeretnék ugyanis, ha legalább az épület külseje és a belső helyiségek egy része megújulna első körben. Czeidli József önkormányzati képviselő az épület múltjáról szólt.

A hozzászólók közül többen nem értettek egyet azzal, hogy az autóbusz pályaudvar a Jókai utcába kerüljön. Szóba került a korábbi aláírásgyűjtés, ezren tiltakoztak az új hely ellen. A polgármester azonban úgy reagált, hogy időközben az ellenzők több információhoz jutottak és sokan más véleményen vannak. Az aláírók egyébként a lakosság kisebb hányadát képviselik. A polgármester a szakértők véleményére hivatkozott, mondván, hogy józan érvek szólnak amellett, hogy ott legyen a buszpályaudvar. Ezt a Somló Volán Zrt. képviselői szintén megerősítették, hozzátéve, hogy a buszok parkolása nem ott lesz megoldva, a város nagyobb pályaudvart viszont nem bír el.

A városközpont tervezett rekonstrukciója a kastély környékét, a Petőfi, a Szabadság és a Deák teret, Kossuth utcát, a gőzmalom környékét érinti. A mai autóbusz pályaudvar alatt húzódó középkori templom romjainak kontúrját megjelenítik a rekonstrukció során. Itt programoknak is helyet adó vásárteret, pihenőparkot alakítanának ki gyalogos övezetekkel a vár és az iskola irányába. A vár falainak egy részét kibontják a templom irányába, hogy az épület láthatóbb legyen. A közlekedési infrastruktúra javul, korszerűbb burkolatokat helyeznek el, pihenőpadokat, zöld területeket alakítanak ki.

Kertész László önkormányzati képviselő nehezményezte, hogy nincs választási lehetőség a pályaudvar helyéről, pedig sokan nem ezt a helyet tartják ideálisnak. A polgármester szerint ennél olcsóbban máshol nem lehet kivitelezni. A fórum végén az érdeklődők megismerkedhettek a felszíni csapadékvízelvezetés tervével, amely Devecser és Kolontár a katasztrófában érintett bel- és külterületeire vonatkozik, mintegy öt négyzetkilométeres a vízgyűjtő területen.



Az egyik hozzászóló nehezményezte, hogy a képviselőtestület annak idején zöld utat adott a szalmaház építésének, amely abbamaradt, így egy családnak még nem biztosított az állandó lakhatása. A polgármester egyetértett, mint mond- ta az építőanyag nincs engedélyeztetve, ezért akadt meg a kivitelezés, reményei szerint azonban azt hamarosan folytathatják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!