Hírek

2016.11.30. 13:08

Bepalizták? Elítélték a román embercsempészt

Amikor rájöttem, hogy valami nincs rendben, ott akartam hagyni a vállalatot. De nem volt semmi pénzem, így teljesen ki voltam szolgáltatva a főnökömnek - mondta a vádlott, akit embercsempészés miatt mondott ki bűnösnek a bíróság.

Penk Tímea

A büntetlen előéletű román férfi őszinte, tényfeltáró beismerő vallomása és együttműködése elősegítette az ellene indult büntetőeljárás lefolytatását, amelynek során több alkalommal hangsúlyozta, hogy megbánta tettét és elnézést kért. A fiatalember maga is kérte, hogy utasítsák ki az országból. Elmondta, hogy mivel románul és olaszul beszél, a fogva tartása miatt senkivel sem tud kommunikálni, és ez lelkileg súlyosan megterheli.

Az Ajkai Járásbíróság Farkas István tolmács közreműködésével és népi ülnökök jelenlétében tárgyalta az ügyet.

A fémlakatos végzettségű vádlott elmondta, hogy tíz éve dolgozott Olaszországban, a fizetéséből támogatta a Romániában élő családját. Alkalmi munkákból élt szerény körülmények között. Egy népkonyhára járt étkezni, ott szólította le egy férfi, és sofőri állást ajánlott Budapesten. A vádlott élt a lehetőséggel, így rövidesen egy szállítmányozási cég alkalmazottja lett.

A főnökét vitte eleinte csak a fővárosban, majd vidéki utakra. Egy kísérővel végigjárták azt az útvonalat, amelyen másnap Magyarországról Ausztriába kellett szállítani külföldi személyeket, ennek sikeres teljesítése esetén 250 Eurót kapott volna. A férfi úgy tudta, hogy a főnöke távolabbi rokonait kell Ausztriába vinne. Május 5-én este kilenc óra körül Bicskén hat szír és egy török szállt az autóba, majd a 8-as számú főút kamondi elágazójánál NAV-ellenőrzés akarta megállítani a járművet. Ekkor az utasok elkezdtek kiabálni, a vádlott megijedt, és az intézkedést kikerülve letért az útról, megállt és elmenekült. Értesítette a főnökét, aki fizetést nem adott, csak egy vonatjegyet, hogy haza tudjon utazni. Romániából visszament Olaszországba, de mivel nem talált munkát, hazaindult, de a határon június 24-én nemzetközi elfogatóparancs alapján elkapták.

A férfi hangsúlyozta: ha a munka elején megmondták volna neki, hogy migránsokat kell szállítani, akkor nem vállalta volna a feladatot.

A bíróság a tárgyaláson ismertette a korábbi tanúvallomásokat. Az egyik utas, egy szír nő arról számolt be, hogy 7500 Euróba került két felnőtt és két gyermek szállítása Görögországból Németországba, ahol a férje már két éve dolgozik.

Az ügyészség főbüntetésként bűnszervezetben, vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette elkövetése miatt középmértéket el nem érő tartamú fegyházbüntetést kért. A vádlott részére kirendelt jogi képviselő szerint a középmérték eltúlzott, hiszen a 8-16 éves szabadságvesztés már az emberölés miatt kiszabott büntetésnek felelne meg. Az ügyvéd arra hívta fel a figyelmet, hogy a bűnszervezetben a vádlott még csak nem is kishal, hanem mindössze egy ikra, akinek a szorult helyzetét kihasználva próbálták meg mások egy hálózatba beszervezni.

A járásbíróság két és fél év fegyházbüntetést szabott ki, amelybe beleszámít az előzetes letartóztatásban eddig eltöltött idő is. Az elítélt feltételesen nem bocsátható szabadlábra. A bíróság rendelkezett a költségviselésről, valamint tíz évre kiutasította a férfit Magyarország területéről. Az elítélt és védője tudomásul vette az ítéletet, az ügyészség három nap gondolkodási időt kért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!