Hírek

2016.12.10. 19:43

Betlehem mézeskalácsból és csuhéból

Veszprém – A betlehemi jelenetet vagy annak szereplőit ábrázoló alkotásokból nyílt kiállítás a Szaléziánumban.

Marton Attila

A betlehemi jászolkiállítást másodszor rendezte meg a veszprémi érsekségi turisztikai központ, a tárlat A Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA) pályázatára beérkezett munkákból ad válogatást, míg a többi pályamunka a budapesti Magyarság Házában látható.

Márfi Gyula érsek arról beszélt a Szent István templomban tartott megnyitón, hogy Jézus kisgyermekként jött közénk, nem kozmopolitaként. A világ megmentéséért érkezett, hogy visszaadja az elveszett édenkertet, ám nemcsak a lelkeket, az emberek testét és környezetét is üdvözíteni akarja, fűzte hozzá.

Gergely Imre, az AMKA elnöke arról beszélt, országszerte egyre több helyszínen rendeznek hasonló kiállítást, ennek köszönhetően sikerül megújítani a ciszterciek betlehemkészítő mozgalmát. Hozzátette a kiállítás egyúttal segít az ünnepre való lelki ráhangolódásban is. Némedi Lajos alpolgármester reményét fejezte ki, hogy egyre több karácsonyfa alá kerül betlehem az otthonokban is.

A Szaléziánumban látható kiállításon a hivatásos és amatőr alkotók festményeken, gobelineken, kerámiákon, és más, kézzel készített tárgyakon ábrázolják a szent családot és a három királyokat. A remekek anyagai között fa, agyag, csuhé, szalma, textil és tojáshéj is szerepel, valamint a betlehemi jelenet egy mézeskalácson is megjelenik.

A megnyitón közreműködött a Szilágyi Erzsébet Keresztény Iskola harangegyüttese, a diákokat Albertné Balogh Márta készítette fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!