Hírek

2013.02.04. 18:00

Bezár a bauxitbánya

Meghatározott menetrend szerint a hónap végéig bezár a Magyar Alumínium Zrt-hez tartozó halimbai bauxitbánya. Az elbocsátás hétfőn megkezdődött.

Tremmer Tamás

Amit már régóta rebesgettek, mára sajnos kézzel fogható valósággá vált: végleg bezár a halimbai bauxitbánya. Azt az üzem munkatársai is tudták, hogy az ércvagyon véges, most azonban mégis fájó a felismerés: a hónap végéig megszűnik a munkahelyük.

A hidrátgyártás során technológiailag feldolgozható bauxit mennyisége olyan radikálisan lecsökkent, hogy a bánya gazdaságos működtetésére nincs esély, ezért kényszerült a vállalat ilyen radikális lépésre, nyilatkozta a Naplónak Bakonyi Zoltán, a Mal Zrt. vezérigazgatója.

 

A halimbai bányában 230-an dolgoznak, ebből huszan leszámoltak. A szakszervezetet tájékoztatták (Archív fotó: Penovác Károly)


Ugyanakkor leszögezte, mindez műszakilag nem jelenti azt, hogy a hidrátgyártás is megszűnik Ajkán.

A halimbai bányában 230-an dolgoznak, ebből húsz ember már leszámolt. A többi munkavállaló egy részét az ajkai timföldgyárba vezénylik, jó páran nyugdíjba mennek. Az elbocsátás azonban ezekkel a lépésekkel sem úszható meg, de ennek a mértékét próbálják a lehető legalacsonyabb szinten tartani, mondta Bakonyi Zoltán.

A munkáltató eleget tett a Munka Törvénykönyvében szereplő kötelességének, az üzemi tanácsot tájékoztatta a tervezett lépésekről, mondta el megkeresésünkre Pad Ferenc, a vállalat szakszervezeti vezetője. Tudomásuk szerint a cég már bejelentette a csoportos létszám leépítési szándékát.

 

A Mal lépése nyomán 196 ember munkahelye került veszélybe (Archív fotó: Penovác Károly)

Az elbocsátás megkezdődött, és e hónap végéig a halimbai bánya befejezi üzemszerű működését. Szakszervezeti vezetőként mindezt nagyon nehezen lehet tudomásul venni, ugyanakkor tény, a bauxitbányászat ellehetetlenült, Halimbán a mai pénzügyi, gazdasági körülmények között már nem lehet gazdaságosan feldolgozható érchez jutni.Megjegyezte, a vörösiszap tragédia óta eltelt időszak megtett és meg nem tett intézkedései nyomán sajnálatos módon ide jutottak

Mire is gondolt? Pad Ferenc jelezte, tavaly a munkavállalók nevében petícióval fordultak a kormányzathoz: segítséget kértek. Olyan állami kedvezményeket szerettek volna elérni – mint például a zsinórfogyasztói kedvezmény, széndioxid kvótából támogatás – amiket mások is megkaptak. Ha ezekről időben születik intézkedés, a mostani drasztikus lépések megelőzhetőek lettek volna, de legalább nyerhettek volna pár évet.

Az utóbbi pár évben nem történt olyan bányaberuházás, amely a fenntartható hidrátgyártás feltételeit megteremtette volna. A vállalkozói bizalom visszanyerését nem szolgálta a 135 milliárd forintos környezetvédelmi bírsággal kapcsolatos kormányzati magatartás sem. Mindezek együttesen eredményezték a bányabezárást.  A szakszervezetet úgy tájékoztatták, a Mal lépése nyomán összesen 196 ember munkahelye került veszélybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!