Hírek

2016.08.30. 19:45

Bezárják a pékséget - Nem találnak megfelelő szakembert

Veszprém - Nincsenek jó helyzetben a péküzemek sem, nem tudnak versenyezni az osztrák bérekkel.

Piltman-Horváth Barbara

Nehezen tudják kigazdálkodni a fenntartást a jelenlegi kenyérárak mellett a pékségek. Ahhoz, hogy a pékszakmát sújtó munkaerőhiányt enyhíteni tudják, magasabb fizetésre lenne szükség, ezt viszont az eladási ár növelésével tudnák csak megtenni. Fedezniük kell a munkabéren felül a péküzem fenntartási költségeit, energiaszámlákat, közüzemi díjakat, esetleg bérleti díjat is kell fizetniük.

A cikkhez szakértőként a Németh Pékség vezetőjét hívtam fel, aki kérdésemre a lehető legmeghökkentőbb és legegyértelműbb választ adta: a héten fejezik be a péktermékek gyártását, ki nem találnák: munkaerőhiány miatt.

 

- Már régóta probléma volt a pékhiány nálunk. Három-négy éve küszködünk azzal, hogy megfelelő szakembert találjunk, de egyszerűen az ausztriai lehetőségekkel nem tudunk versenyre kelni. Jóval nagyobb fizetést tudnak adni az embereknek, mint amennyit mi ki tudnánk gazdálkodni - mondta az ügyvezető, Bognár Ferenc. Szerinte azonban nemcsak a fizetésekkel van probléma, kevés a jó szakember is. - Nem vagyok én sem idős, de amikor én tanultam a szakmát, akkor még jóval több volt azon órák száma, amikor kifejezetten csak szakmai tárgyakat tanultunk, vagy éppenséggel gyakorlatot végeztünk - emlékezett vissza Bognár Ferenc.

Nem gondoltam volna, hogy ennyire beletalálok a témával, így még valóságosabb a helyzet. Nem csak egy országos hír megyei információval, hanem ténylegesen itt történik. Ebből is látszik, hogy valós a probléma, a pékségeket nemcsak a munkaerőhiány, de az ebből fakadó bezárás is fenyegeti. A szakképzési rendszer újragondolásával és olyan gazdasági helyzet teremtésével, ami hosszú távon jelent biztonságot a cégeknek, lehetne kezelni a problémát. De egyre többen választják azt, hogy ingáznak Ausztria vagy Németország és Magyarország között. Sokan vannak olyanok is, akik rövidebb vagy hosszabb távra kiköltöznek.




Rostási Dorottya

Engem viszonylag kevéssé érint az áremelés, egy ételallergia miatt nagyon ritkán eszem kenyeret vagy zsemlét. Ha mégis, akkor inkább édes péksüteményeket fogyasztok, azoknak a minőségével többnyire meg vagyok elégedve.

Piros József

Általában figyelem, hogy milyen áron veszem meg a péksüteményeket, ugyanis napi rendszerességgel eszem kiflit vagy zsemlét. Az árváltozás után valószínűleg még alaposabban megfontolom, melyik pékségben vásárolok.

Kiss Lajos

Bevallom, nem szoktam figyelni a kenyér, a kifli és a zsemle árát sem, mert mindennap meg kell vásárolnom ezeket a terméket az étkezéshez. Az áremelés után is ugyanolyan mennyiségben veszek majd a péksüteményekből.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!