Hírek

2009.04.14. 02:29

Biológia és matematika Mátyás királyról írt esszét Andó Bálint

Veszprém - A biológia a legnépszerűbb az országos középiskolai tanulmányi verseny tantárgyai között az országban, a megyében a legtöbb jelentkezés matematikából volt.

Gaál Julianna

Közel negyvenezer jelentkezést regisztráltunk ebben az évben - tudtuk meg Pósfai Pétertől, az Oktatási Hivatal elnökhelyettesétől -, a szám minden évben körülbelül ennyi, bár tavaly háromezerrel több jelentkezés érkezett, de tendencia nem állapítható meg. 

26 tantárgyból körülbelül harmincezer diák indult idén, sokan vannak, akik több tárgyból is megmérettetnek.

Az országos középiskolai tanulmányi versenyeket több fordulóban rendezik meg, az utolsó fordulóba, a döntőbe harmincan jutnak be, ők többletpontot kapnak a felvételin.

Az első tíz helyezett a maximális nyolcvan, a második tíz ötven, a harmadik tíz helyezett pedig huszonöt többletpontot kap. Az idei verseny három héttel ezelőtt kezdődött, a döntőket a napokban rendezik. 

A tavalyi esztendőben az ország közel ezer középiskolájából 703-ból jelentkeztek, a döntőbe körülbelül kétszáz iskolából jutottak be, a dobogós helyezéseken pedig 64 iskola diákjai osztoztak, meglehetősen nagy volt tehát a szórás.

Ebben az évben a megyéből összesen 25 iskola vesz részt a tanulmányi versenyeken, és 1455 jeletkezést regisztrált a szervező Oktatási Hivatal. 

A legtöbben a veszprémi Lovassy László Gimnáziumból indultak - mondta az elnökhelyettes -, ahonnan összesen 183 jelentkezés volt, a második helyen a balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű gimnázium áll 175-tel, a pápai Türr István Gimnázium és Pedagógiai Szakközép- iskolából 129 jelentkezést adtak be a diákok.

Ami a tantárgyak népszerűségét illeti, országos szinten biológia tantárgyból versenyeznek a legtöbben, a megyében a matematika volt a legnépszerűbb, itt tehát fordított a sorrend, a harmadik helyen az angol, a negyediken az informatika, az ötödiken pedig a történelem áll mind az országban, mind a megyében. 

Az OKTV-n a legfiatalabb, ám az egyik legnépszerűbb tantárgy az informatika, melyből néhány éve lehet csak vizsgázni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!