Hírek

2016.10.12. 16:25

Blueslegenda Ady versekkel - Zsúfolásig megtelt a könyvtár Földes László irodalmi estjére

Pápa - Nagy sikert aratott Földes László, Hobo Kossuth-díjas bluesénekes, dalszerző, előadóművész a fővárosi Nemzeti Színház műsorán szereplő Ady-estjével a Jókai Mór Városi Könyvtárban.

Viola Beata

Zsúfolásig megtelt a bibliotéka olvasóterme, olyan nagy érdeklődés kísérte a magyar blues és rock and roll egyik legnagyobb alakjának A föltámadás szomorúsága című önálló előadóestjét. Számos ismert és kevésbé ismert Ady-költemény hangzott el Hobo tolmácsolásában megzenésített versként, zenei aláfestéssel, vagy csupán önmagában.

Az összeállításban többek között helyet kapott a Poéta és publikum című, máig érvényes publicisztika, valamint hallható volt a Kétkedő, magyar lelkem, a Nagy lopások bűne, A perc-emberkék után, A muszáj Herkules, vagy az Én menyasszonyom című költemény is. Az Ady-estet Vidnyánszky Attila rendezte, a kísérőzenét Fekete-Kovács Kornél szerezte.

Földes Lászlónak József Attila a kedvenc költője. Adyt is kedveli
Fotó: archív

Az előadást követően Farkas Tamás rajongó beszélgetett Földes Lászlóval, akihez régi ismeretség, barátság fűzi. A jelenlévők így megtudhatták, hogy Hobo kommunista családba született, édesapjával rossz volt a kapcsolata, ezért korán elkerült otthon-ról. Veszprémben a vegyipari technikumban végzett, majd később diplomát szerzett. Egyetemi évei alatt megpróbálkozott az írással, így soha nem állt tőle messze az irodalom. Kedvenc költője József Attila, de Ady Endrét is kedveli.

A Nemzeti Színház magazinjában A föltámadás szomorúsága című összeállításról így vallott: Nem Ady-kör-képet szeretnék adni, hanem azokat a verseket mondom el, amelyekben válaszokat találtam a saját problémáimra. Ezekben a versekben megmutatkozik az útja végéhez közeledő férfi nem lankadó felelősségű, harcos, ostorozó hazaszeretete Európa közepén, viszonya a múlthoz, a történelemhez, sorstársaihoz, a Nyugathoz, valamint hálás emlékezése az elmúlt szerelmekre, álmokra és reményekre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!