Hírek

2013.02.13. 17:19

Bödőcs Tibort még sosem várták kaszával, kapával

Rengeteg poén, ezek közül természetesen a kimaradhatatlan búcsszentlászlói életképek színesítették Bödőcs Tibor humorista műsorát, aki szombaton lépett fel a Pannónia Művelődési Központban.

Halmos György

A népszerű előadó műsora iránt akkora volt az érdeklődés, hogy a művelődési ház nagytermét külön erre az alkalomra át kellett rendezni, mert csak így fértek be az érdeklődők. Bödőcs Tibort műsora előtt kérdeztük.

- Január elején megjelent több hír is arról, hogy kiszáll a Showder Klub műsorából. Lehet-e tudni, mi volt ennek az oka, és mennyire volt nehéz meghozni a döntést?

- Ezt kifejtettem hosszan nemrég egy interjúban, ezért most röviden: a saját kezembe szeretném venni a poénjaim felvételi gyakoriságának és körülményeinek ügyét, és ezt hosszú szkander után sem tudtam a televíziós keretek között megoldani, de hollywoodi fordulattal: a történet folytatódik, egyéb menekülési ösvényeken eljutok a nézőkhöz!

- Több televízióban is vannak rendszeresen stand-up műsorok, amelyeket naponta sugároznak. Miként befolyásolja ez az alkotói munkát, hiszen így elég hamar kikopnak a poénok.

- Hát igen, ez igaz.

- Műsoraiban rendszeresen beszél Búcsúszentlászlóról, szülőfalujáról. Mit szólnak ehhez az ott élők, hogyan fogadják az ezzel kapcsolatos poénjait?

- Ezt tőlük kell megkérdezni, én a saját kameraállásomból azt látom, hogy büszkék rám, gyakran koccintunk, hiszen sokszor hazalátogatok, és még sosem vártak kaszával, kapával, illetve csak apám, hogy segítsek neki!

- Hogyan állítja össze a műsorát, mennyi benne a rögtönzés, illetve mennyire számít a közönség azonnali reakciója?

- A műsorom rögtönzések gyűjteménye. Ezen improvizációk többsége nem a színpadon történik, hanem a "tesztrepülés" során: családi, baráti, kocsmai körökben. Kipróbálom, aztán addig "kalapálom", amíg jó nem lesz, vagy egyszerűen kidobom.

Bödőcs Tibor a saját kezébe szeretné venni a poénjai felvételi gyakoriságának ügyét, ezért szállt ki a Showder Klub műsorából (Fotó: Orosz Péter)

- Van-e, vett-e észre különbséget a különböző helyszínek közönsége között abban az értelemben, hogy bizonyos poénokat mennyire értenek, reagálnak le?

- Inkább a körülmények a meghatározóak. Ugyanaz a közönség máshogy reagál, ha máshogy rendezzük be a termet, ha nem tudnak leülni, ha zaj van a háttérben, ha front van, ha nincs front, ha meleg van vagy hideg. Túl sok paraméter van és számít, de ettől izgalmas, hogy vajon most milyen lesz a fellépés.

- Van-e példaképe? Figyelemmel követi-e az amerikai stand-upot, vagy esetleg a BBC-n az Apollo Színházban fellépő kiváló humoristák műsorait?

- Igen, láttam már az apollós stand-up műsorokból párat. Minden nagy teljesítmény inspirál, nemcsak a saját műfajom alkotói, a példa jöhet bárhonnét: egy pincértől, aki jól végzi a dolgát, egy filozófustól, aki elegánsan és jól gondolkodik, Messitől Kosztolányi Dezsőig és így tovább...

 

Bonbon-díjas és Karinthy-gyűrűs

Bödőcs Tibor 1982-ben született Zalaegerszegen, gyerekkorát Búcsúszentlászlón töltötte. 2004-ben csatlakozott a Dumaszínházhoz és még abban az évben állandó kerettagja lett a Rádiókabarénak. Az országos ismertséget a 2005-ös Esti Showder-szereplés hozta meg számára. A humorista kétszer nyert Bonbon-díjat, 2010-ben pedig megkapta a Karinthy-gyűrűt. (Forrás: wikipedia)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!