Hírek

2015.11.27. 12:13

Bognár Csaba tűzoltó főhadnagy, Mindennapi Hős

Ismét átadták a Veszprém Nyilvánosságáért Alapítvány által alapított Mindennapok Hősei címet, melyet öt kategóriában hirdettek meg (egészségügy, tűzoltó, rendőr, szociális munkás és láthatatlan). A veszprémiek Bognár Csaba tűzoltó főhadnagyot szavazták meg Mindennapi Hősnek.

Figyelemfelhívás annak a kezdeményezésnek a célja, melyet a Veszprém Nyilvánosságáért Alapítvány indított két évvel ezelőtt. Azokat a Mindennapi Hősöket állítja reflektorfénybe, akik sokszor erejükön felül, önzetlenül segítik a rászorulókat, és bajban lévőket. Idén öt kategóriában szavazhattak a veszprémiek. A 2015. évi szavazás nyertese a Veszprémi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság „B" szolgálati csoportjának szolgálatparancsnoka, Bognár Csaba tűzoltó főhadnagy lett.

Szakmai pályafutása 2002-ben kezdődött, miután hosszas unszolásra beadta jelentkezését a szervezethez. Mint mondta, „életem egyik legjobb döntésének bizonyult. Megtaláltam helyemet, célomat: helyemet egy olyan csapatban, melynek tagjai odafigyelnek egymásra, segítenek, kiállnak egymásért, nem mellőzve a humort, a szürke hétköznapokban; és a célomat, hogy segíteni tudjak másokon, másoknak."

Elöljárói korán képzésre küldték, így egy év szolgálati viszonnyal a háta mögött különleges szerkezelői tanfolyamot végzett. A kurzusok és a diploma megszerzését követően 2011 nyarától szolgálatparancsnok-helyettesként, majd a szervezeti átszervezéseket követően szolgálatparancsnoki feladatokat lát el.

Úgy vallja, hogy óriási felelősség emberekkel dolgozni. A tűzoltók is emberek, vannak problémáik, melyeket meg kell oldani, orvosolni kell. Mindenkivel meg kell találni a közös hangot, ami nem csak a laktanyában, a káreseteknél is kiemelkedő. Ha vonulni kell és meg kell oldani egy feladatot, bármilyen összetett legyen is, ezt csakis egy összeszokott csapattal lehetséges, ahol mindenki tudja, és teszi a dolgát, hozzájárulva a sikeres „felszámoláshoz".

A sport mindig nagy szerepet játszott életében, és nem is tudott teljesen elszakadni tőle. A veszprémi tűzoltókkal országos labdarúgó bajnoki címet szereztek 2007-ben és 2008-ban, és atlétikában is számos sikert aratott.

A sportsikerek mellett, szakmai elismerésekben is bővelkedik Csaba. „Szakmai versenyen 2013-ban csapatban és egyéni irányítói kategóriában megyei első, utóbbi kategóriában országos harmadik lettem Komáromban. Idén, a megyei első helyezéseket követően csapattal országos 2. helyezést értünk el Miskolcon, irányítói kategóriában első helyet szereztem meg. 2014-ben állami kitüntetést vehettem át, a Magyar Bronz Érdemkereszt katonai fokozatát."

De ahogy fogalmazott „mindennél sokkal fontosabb, hogy az életben meg tudjak felelni a kihívásoknak. Én pedig erre törekszem."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!