Hírek

2014.06.04. 10:15

Bombát kerestek a kutyák a romvárosban

Újdörögd - Robbanóanyagok szagmintáit kellett felkutatniuk az újdörögdi romváros épületeiben minősítő vizsgájukon a tűzszerész ezredben szolgáló keresőkutyáknak.

Szabó Péter Dániel

A Magyar Honvédség újdörögdi kiképző bázisán található romváros adott otthont szerdán délelőtt az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred Robbanóanyag-kereső Kutyás Műveleti Század kutyavezetőinek és kutyáinak éves minősítő vizsgájának. A látványos bemutató során a tizenegy, speciálisan kiképzett szolgálati kutyának és vezetőiknek meghatározott időre különböző robbanóanyagok szagmintáit kellett megtalálniuk az épületekben.

Nem volt egyszerű a feladat, hiszen alaposan elrejtették a romvárosban az imitált robbanószereket. Hasadékokban, a falba tűzve, a lépcső alatt, illetve az egyik romos ház tetején is volt szagminta, ám a „négylábú katonák” hamar meglelték a kijelölt csomagokat. Nem is csoda, hiszen több kutya és vezetője missziós tapasztalatokkal is rendelkezik, azaz külszolgálaton vettek részt az elmúlt években.

Kocsisné Lakics Anita főtörzsőrmester és keresőkutyája, Klárika (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Töreki István főtörzsőrmester és kutyája, Forrest akcióban

Mécs Enikő századostól, az alakulat robbanóanyag kereső kutya századának parancsnokától megtudtuk, hiába vannak ma már modern tűzszerész robotok, a kutyák szaglása nélkülözhetetlen a bombák, robbanószerek felkutatásában. Kocsisné Lakics Anita főtörzsőrmester - aki ötéves, Klárika nevű kutyájával vett részt a vizsgán – a Naplónak elmondta, a speciális teszteken alkalmasnak talált kutyák először 16 hetes kiképzésen vesznek részt, majd minden évben vizsgázniuk kell az ellenőrök előtt, hogy bizonyítsák alkalmasságukat. A fajtát illetően nincsenek kikötések, a leginkább elterjedt azonban még mindig a jól nevelhető német juhász.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!