Hírek

2013.12.07. 17:59

Borbála és a lelkierő

Várpalota - A hagyományoknak megfelelően a Szent Borbála-téren található bányász emlékhelynél ünnepelték védőszentjük neve napját szombaton a bányász hagyományőrző szervezetek.

Szabó Péter Dániel

Házigazdaként ugyan ezúttal is a Rákóczi Telepi Baráti Kör hívta megemlékezésre a városban élőket, ám ott voltak az ünneplők között a Bányász Nyugdíjas Klub és a Bányászhagyományok Ápolásáért Egyesület, valamint az önkormányzat képviselői is.

A Várpalotai Bányász Fúvószenekar zenés köszöntője után Orbán Nóra középiskolás diák szavalta el Krausz Anna erre az alkalomra íródott versét. Ezt követően a megjelent emlékezők előtt Katona Csaba alpolgármester beszélt a lelkierő fontosságáról. - Mi lehet az oka, hogy a bányászok egy törékeny nőt, Szent Borbálát választották védőszentjüknek? Minden bizonnyal abban a kitartásban, ami az ő egész életét végigkövette, s amire nagy szüksége volt a föld mélyére ereszkedő bányászoknak is. Minden anya és feleség, aki hazavárta veszélyes körülmények között dolgozó gyermekét, férjét, egy kicsit Szent Borbála is volt, hiszen biztos hátteret teremtett, s tartotta a lelki erőt a kemény fizikai munkát végző bányászokban - mondta el az alpolgármester.

Ezután Buzási István, a Bányászhagyományok Ápolásáért Egyesület elnöke, valamint Einreinhof Attila, a házigazda egyesület elnöke idézték fel a bányászat évszázados palotai történetét. A koszorúzás, majd a bányász himnusz közös éneklését követően a rendezvény baráti beszélgetéssel zárult a szomszédos Rákóczi Telepi Tagiskolában.

Címkék#várpalota

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!