Hírek

2017.07.18. 18:16

Borok versenye a Balatonnál

KESZTHELY Ötödik alkalommal rendezték meg a Pannon Egyetem Georgikon Karán a karon végzett hallgatók, vagy őket alkalmazó cégek, vállalkozások, valamint a jelenlegi hallgatók és dolgozók által nevezett borok versenyét.

Balla Emőke

85 minta érkezett az ország szinte minden borvidékéről, melyből 53 fehér-, 10 rozé-, 2 siller- és 20 vörösbor volt. Az évjáratgazdagságot mutatta, hogy 2013-tól 2016-ig neveztek borokat. Három bizottság állt fel Pálfi Dénes, Ferencz Vilmos és Kulka Gábor elnökletével, akik értékelték a pincészeteket, a magántermelők által nevezett borokat. Kiváló borok érkeztek az ország 12 borvidékéről az idei versenyre, ami a 20 pontos értékelésben kapott bírálatokban is megmutatkozott.

A legjobb eredményt elérő fajták szortimentje is széles volt. A fehérbort adó fajták közül a furmint, az olaszrizling, a sárga muskotály, az Irsai Olivér, a zenit és a pátria képviselték a helyi és regionálisan elterjedt fajtákat, míg a chardonnay és a sauvignon blanc a világfajtákat. A rozé-, siller- és vörösborok kategóriáiban domináltak a cabernet sauvignon fajtából készült borok az aranyérmesek között, de ott voltak a kékfrankos és pinot noir-ból készültek is, illetve egy új fajtajelölt, a Messiás okozott kellemes meglepetést. Az eredményhirdetést augusztus 2-án tartják a Zalai Borcégér megnyitóján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!