Hírek

2013.12.16. 20:10

Börtönre ítélt ügyvéd

Veszprém - Ügyvédként követett el csalásokat az a férfi, akit a Veszprémi Törvényszéken három év nyolc hónap börtönre ítéltek.

Mátételki András

A zalaegerszegi dr. Sz. Géza már korábban is állt bíróság előtt: halált okozó közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt nyolc hónap fogházra ítélték, majd 2008-ban csalásért egy év négy hónap büntetést kapott négy évre felfüggesztve. A férfi a törvényszék ítélete szerint több gazdasági társaságot hozott létre, amelynek tagjai, valamint képviseletre jogosult vezető tisztségviselői közvetlen hozzátartozói, így például gyermekei (egyikük volt a másodrendű vádlott) és ismerősei voltak. Az egyik kft.-t titkárnője képviselte.

A surdi telephelyű gazdasági társaságok az építőiparban voltak érdekeltek, de működtettek sertéstelepet is. Egymással különböző fiktív, főleg adásvételi szerződéseket kötöttek, majd hamis vagy valótlan tartamú számlákat állítottak ki. A hamis adóbevallásokkal áfát igényeltek, illetve megkíséreltek visszaigényelni, valamint az általános forgalmi adót levonásba helyezték.

A betéti társaságok és kft.-k alapítását, a szerződések szerkesztését, ellenjegyzését, a „működésükkel” kapcsolatos valamennyi feladatot az 58 éves ügyvéd végezte. A cégek képviselőit is ő irányította. Több tízmilliós kárt okoztak.

A Veszprémi Törvényszéken dr. Szakács Katalin tanácsa egyebek között különösen nagy kárt okozó csalás bűntettének kísérletében, adócsalásban, csődbűncselekményben, magánokirat-hamisításban mondta ki bűnösnek az ügyvédet, akit három év nyolc hónap börtönbüntetésre ítéltek. A cégek vezetői felfüggesztett börtönbüntetést kaptak.

Az ügyész tudomásul vette a döntést, a szabadlábon védekező Sz. Géza, valamint öt vádlott társa közül ketten fellebbeztek a döntés ellen.

Az ítélet nem jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!