Hírek

2015.01.12. 19:49

Brusznyai-megemlékezés: Életeket mentett a forradalom idején

Veszprém – Önfeláldozó hazaszeretetről és szabadságvágyról tett tanúságot Brusznyai Árpád, amely az itt élőket is hasonló viselkedésre sarkallta, jelentette ki Némedi Lajos alpolgármester a Brusznyai-emlékműnél tartott megemlékezésen hétfőn.

Marton Attila

A mártírhalált halt tanárt méltatva elmondta, kiváló férfi és egy ígéretes pálya előtt álló tudós volt, egy tiszta forradalom tiszta arca volt az övé. Hozzátette, élete tipikus példája annak, hogyan törte derékba a kommunizmus fiatal tehetségek álmait, jövőjét, és szakította szét családok százait Magyarországon. Az alpolgármester úgy vélte, Brusznyai Árpád bölcs hazafisága és önuralma révén érdemelte ki környezete és az utókor tiszteletét, miközben a kommunista diktatúra félelemmel tekintett rá, és elpusztítandó ellenségként kezelte.

A megemlékezés végén a résztvevők koszorúkat és mécseseket helyeztek el a Melocco Miklós alkotta emlékműnél. Fotó: Penovác Károly

- Ma is hálásak lehetünk neki, amiért szabad országban és városban élhetjük mindennapjainkat, fogalmazott Némedi Lajos.

Életútját felidézve elmondta, a fiatal klasszika-filológus középiskolai tanár a Veszprém megyei forradalmi tanács vezetőjeként vett részt az 1956. október 23-i eseményekben, és elévülhetetlen érdemeket szerzett a rend és a közbiztonság fenntartásában, a vérontás és a bosszú megakadályozásában. 1958 januárjában az MSZMP megyei első titkára, Pap János közreműködésével került hóhérkézre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!