Hírek

2013.12.18. 11:23

Búcsú Hegyeshalmi Lászlótól

Veszprém - Életének 80. évében elhunyt Hegyeshalmi László nyugalmazott színházigazgató, a Veszprémi Petőfi Színház Örökös tagja, egykori igazgatója, a Mestermű Galéria alapító-vezetője.

Balla Emőke

A város díszpolgárától családja, barátai, tisztelői, az önkormányzat és a társulat tagjai az elmúlt szombaton Veszprémben búcsúzhattak, a Szent Mihály bazilikában szentmisét tartottak. Végakarata szerint a zebegényi temetőben csütörtökön helyezik örök nyugalomra.

Hegyeshalmi László 1933. április 15-én született Rákoshegyen, 1951-ben a váci piarista gimnáziumban érettségizett. Az ELTE Bölcsészettudományi Karán, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskola dramaturg-színházelmélet szakán szerzett diplomát. 1952 és 1961 között hangversenyrendező, 1960 és 1970 között népművelődési tanácsadó volt, 1962-től 1980-ig az Országos Filharmónia megyei megbízottjaként dolgozott. 1970 és 1991 között a Veszprémi Petőfi Színházban dramaturg és ügyvezető igazgatói feladatokat látott el, 1981-től tíz évig igazgatta az intézményt, 2001 óta annak Örökös tagja. Pályafutása alatt több elismerést vehetett át, Veszprém város díszpolgári címét, a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatának kitüntetését, Veszprém Megye Művészeti Díját, a Vajda Péter művelődési díjat, a Lengyel Köztársaság Érdemkeresztjét.

Művészetpártoló, igazi színházteremtő és építő embernek tartották. Hegyeshalmi László a veszprémi színház aranykorszakának egyik meghatározó vezetője volt, a teátrumban töltött évei alatt a magyar dráma országos hírű fellegvárának tartották az intézményt, az ő igazgatása alatt valósult meg az épület utolsó nagy rekonstrukciója. A társulat az átalakítás idejére a Dimitrovba költözött, közel hat év után 1988-ban térhetett vissza a megújult, megszépült épületbe; ez számukra és a közönség számára is igazi örömünnep volt. Az igazgató 1991-ben, három ciklus után, részben egészségügyi okokból is úgy döntött, nem folytatja tovább.

Színházi pályája befejeződött, a kulturális élet területén azonban teljesen újat kezdett Hegyeshalmi László: 1992-ben megalapította a Mestermű Galériát. „A jó műnek jövője van" kassáki gondolat jegyében nyílt meg a galéria, melyet a művészeti ágak közötti szoros kapcsolat és átjárás jellemez. „Az ízlés tsinosításáért" Alapítvány célja az igényes művészet és az érték védelme, új művek, fiatal alkotók bemutatása, határon túli kortárs magyar művészet megismertetése, a művészet és a közönség bensőséges kapcsolatának megteremtése. Az elmúlt huszonegy évben sikerült a célt megvalósítani: a galéria látogatói, a rendszeresen szervezett kiállítások résztvevői baráti közösséggé alakultak. Az alapító-tulajdonos pár évvel ezelőtt úgy fogalmazott: kultikus hellyé vált a Kossuth utca 17., a bajok, betegségek, bánatok, kételyek közepette a közönség szeretete volt az a megtartóerő, ami segített másként, örömmel látni a világot. A galériához kötődő alkotókat a művészeti ábrázolás sokfélesége, a technikai sokszínűség jellemzi, ám a kvalitás, a tehetség közös bennük. A jó ízlés szigete a galéria, egy olyan közeg, ahol a látogató jól érzi magát, ahol szívesen látják őt, akár kiállításon, akár irodalmi programon.

Hegyeshalmi Lászlótól nemcsak a színház, a színészek búcsúznak, de a képzőművészek, művészetpártolók, támogatók, a galériában magukat otthon érzők, oda számtalan emlékkel, élménnyel kötődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!