Hírek

2016.03.10. 11:49

Büszkék lehetünk a hősökre

Veszprém – Március 15-e a nemzet egyik kiemelkedő ünnepe, mondta Némedi Lajos a Petőfi-emléktáblánál tartott megemlékezésen.

Balla Emőke

Az alpolgármester szólt arról, hogy az 1848-as forradalomban a magyarság egységesen kiállt céljai, a reformkor vívmányai mellett. A márciusi ifjakra, a nemzeti hősökre, mártírokra, akik példát mutattak, szembeszálltak a kishitűséggel, ma is büszkék lehetünk. A pesti forradalomnak köszönhető az áprilisi törvények megalkotása, melyek eltörölték a rendiségen alapuló politikai rendszert, lerakták a polgári Magyarország alapjait. Elődeink látták, hogy minden véleménykülönbség ellenére vannak olyan alapvető célok, amelyekért össze kell fogni, hangsúlyozta az alpolgármester.

Nemcsak a szabadságharc idején, ma is össze kell fognunk, közölte. Legyen béke, szabadság és egyetértés. Ez vezeti be a 12 pontot, ezzel zárul Magyarország Alaptörvénye. Némedi Lajos is ezzel zárta beszédét.

Az 1848-as forradalom és szabadságharc március 15-ei eseménye előtt március 5-én Petőfi Sándor Veszprémben, a Megyeház téren lévő szállóban szállt meg. Csikász Imre bronzból készült alkotása 1913-ban készült, felső részén Petőfi portréja látható, alsó részén szöveg olvasható: Petőfi Sándor 1848. március 5. és 6. napján ennek a szállónak a vendége volt.

Petőfi veszprémi tartózkodására minden évben emlékeznek, ezzel a programmal kezdődnek a város március 15-ei rendezvényei. A mostani eseményen Marosvölgyi Gergely, a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpadának tagja Petőfi Sándor Bizony mondom, hogy győz most a magyar című versét szavalta, majd a városi önkormányzat, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár, a Megyei Honismereti Egyesület, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság és a Lokálpatrióták Egyesületének képviselői koszorúkat helyeztek el az emléktáblánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!