Hírek

2013.05.05. 16:46

Csapatok versenye

A Jókai Napok kísérőprogramjaként idén már tizedszer szervezték meg a Koloska-völgyben a Jókai-bableves főzőversenyt, melyre ebben az évben hatvan csapat jelentkezését és nevezését fogadták el.

Varga Ibolya

Munkahelyi kollektivák, baráti társaságok, családok közül is több van, amelyik a kezdetektől minden évben fakanalat ragad ilyenkor. Az alapanyagokat a szervezők biztosították, de a gyakortlottabbak a fűszerek mellett hoztak magukkal még nyersanyagokat is, hogy minél jobban hasonlítson az ételük ahhoz, amit Jókai Mór felesége, Laborfalvi Róza főzött annak idején.



Örvendetes, hogy még Szolnokról érkezett csapat is vállalkozott a főzésre. Többen kifejtették: nem is annyira a verseny miatt jönnek, hanem nagyon szeretik a völgyet és ez a program csapatépítésre is kiváló. A zsűri munkáját Domonkos Miklós, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség megyei szervezetének tiszteletbeli elnöke vezette, a tagjai Balai Attila, Csonka Endre, Gehl Görgy, Gyukli Gyula, Száva Zoltán, Tóth Ferenc, Varga Ibolya voltak.

Az elnök értékelése szerint egyre jobban sikerülnek a bablevesek. Arra hívta fel a versenyzők figyelmét, hogy nem helyes, ha a zöldségeket többféle formájúra vágják ugyanabba az ételbe. A szalonnából sütött kakastaréj jól illik némely sülthöz, de a leveshez nem. Helyes, ha használnak zöldfűszereket. A babérlevél régi jó ízesítő, de tálalás előtt vegyük ki az ételből. Külön dicséretet érdemeltek a helyben készült csipetkék.





A zsűri ötven bablevest értékelt. A jó minőséget jellemzi, hogy huszonegy aranyérmes, húsz ezüstérmes és kilenc bronzérmes minősítést adtak ki. Az első helyezést a Bogrács Betyárok csapat szerezte meg, második lett a Zsúrfoci II., harmadik az Atomerőmű nyugdíjasainak balatonfüredi csoportja. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elismerő oklevelét a zánkai Egry József Középiskola, Szakiskola és Kollégium, valamint a Múzsa Egyesület csapata érdemelte meg. Különdíjat kaptak még a szolnoki versenyzők és a Petőfi Színház művészei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!