Hírek

2016.10.12. 16:30

Cselédlány két dal között - Vendégjáték a Kosztolányi klasszikusából készült musicallel

Veszprém - Tucatnyi előadáson mutatja be országszerte a Budapesti Showszínház az Édes Anna című musicalt. Veszprémben sikerrel léptek fel.

Leitner Vera

A Budapesti Showszínház sajátos megoldást keresett és talált Kosztolányi Dezső Édes Anna című regényének feldolgozására, amiről a veszprémi közönség is meggyőződhetett az itteni vendégjáték során. A Tóth Ádám rendező, dalszövegíró, színházigazgató által megálmodott, korhű előadás a regény legfontosabb csomópontjait tárja a nézők elé, így megelevenedik Édes Anna felfogadása, Patikárius Jancsi csábítása, az utolsó bál és a gyilkosság is, dalokkal és táncokkal kisérve.

A Tóth Ádám rendező, dalszövegíró, színházigazgató által megálmodott, korhű előadás az Édes Anna című regény legfontosabb csomópontjait tárja a nézők elé
Fotó: Nagy Lajos

Anna szótlan lényét azonban nehéz kiemelni Kosztolányi sorai közül, furcsán groteszk hát maga a jelenség is, ahogy Édes Anna énekel és táncol. Nem a szereposztás szerinti Anna (Horváth Mónika), hiszen a fiatal színésznő az előadás során bizonyítja tehetségét, ahogy valamennyi szereplő hozza a műfajban elvárható jó, olykor kiemelkedő zenei színvonalat.

Azonban a műfajváltás több ponton is megkérdőjelezhető. Valóban nem szükséges, hogy a zene stílusa néha kapcsolódjék az adott jelenethez? Valóban ki lehet mondatni a mélylélektani problémákat néhány fruskával, a korábbi cselédlányok emlékével, két dal közt egy harmadikban? S valóban csak úgy lehet vége egy feszült jelenetnek, ha - filmes vágásként - sokadjára is lecsapjuk a színpadi világítást?

A veszprémi közönség válasza a fenti kérdésekre érezhetően igen volt: a nézők örömmel fogadták a feldolgozást, s magát a gondolatot, hogy Kosztolányi kötelezőjét legalább kipipálhatja a gyerek, dalolva.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!