Hírek

2012.11.09. 15:35

Csopak és Hévíz az idei fődíjas a Virágos Magyarországért versenyen

Hévíz - Város kategóriában Hévíz, a falvak közül pedig Csopak vehette át pénteken a Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny fődíját a fürdővárosban megrendezett ünnepségen.

Sámel József

A Városi Sportcsarnokban Papp Gábor házigazda polgármester köszöntötte a mintegy négyszázötven résztvevőt, hangsúlyozva: fontosnak tartják, hogy folyamatosan kiemelten figyeljenek a város gondozottságára, a virágosításra, a tisztaságra, hiszen a vendégek nem csak Hévíz, de hazánk hírét is viszik a világba a látottak, tapasztaltak alapján. Szavait követően Szirtes Edina Mókus és a Hévíz Színpad adott kulturális műsort, majd Prutkay János, a Virágos Magyarországért Szervezőbizottság elnöke beszélt a megmérettetésről. Hangsúlyozta: idén 298 település jelentkezett a versenyre, melyen - a zöldfelületek nagyságától kezdve a virágágyások esztétikumáig - számos szempontot figyelembe véve zsűriztek a bizottságok. A tapasztalatok kedvezőek voltak, ezt az örömteli tényt bizonyítja, hogy a rendezvényen összesen mintegy százhúsz díjat adtak át.

Köszöntötték a tavalyi hazai, majd az európai versenyen ezüstérmet szerzett településeket (Százhalombatta és Lövő), majd Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége átadta Magyarország miniszterelnöki különdíjait. Azokat két település, Eger és Hídvégardó kapta. Férje levelét felolvasva elhangzott: a települések egyre nagyobb gondot fordítanak a sokszínűségre, a rendezettségre, a tisztaságra. Ez örömteli, ennek a folyamatnak ugyanis mindenki a nyertese. A Nemzetgazdasági Minisztérium és Magyar Turizmus Zrt. fődíját (oklevelet és verseny eredményét hirdető köztéri bronztáblát) Papp Gábor Hévíz, illetve Ambrus Tibor, Csopak polgármestere ezután vette át dr. Nemes Andreától, a minisztérium főosztályvezetőjétől és Denéné Tóth Mariannától, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatójától. Az ünnepségen a díjakat átadó vendégek hangsúlyozták a verseny fontosságát, annak számos téren színvonalat emelő létét. Elhangzott, hogy a minisztérium anyagilag is rendszeresen segíti a települések törekvését, idén háromszázhatvanmillió forint áll rendelkezésre, e nemes célra.

A rendezvényen több zalai település is elismerésben részesült. A Belügyminisztérium díját kapta Zalaegerszeg és Zalaszentgyörgy, előbbit Balaicz Zoltán alpolgármester, utóbbit Takács Árpádné körjegyző vette át. Rozmaring-díjat kapott a zalaegerszegi Terra Incognita étterem. A Balatoni Szövetség Gyenesdiást jutalmazta, a Főkertész Szövetség pedig Nagykanizsát részesítette elismerésben. Az ünnepségen bejelentették: az elismerések feljogosítják a fődíjasokat arra, hogy Magyarország képviseljék a 2013. évi Európai Virágos Városok és Falvak versenyén, Belgiumban. A megmérettetésre szóló megbízóleveleket a verseny fővédnöke, Kunczéné Fellegi Katalin adta át Hévíz és Csopak polgármesterének.

- Amikor a Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny zsűrije Hévízen dolgozott, a város ugyanúgy, mint máskor, hétköznapi arcát mutatta. Törekszünk arra, hogy településünk mindig az ünnepi ruháját viselje, ez mindannyiunk érdeke - fogalmazott a rendezvény zárásaként Papp Gábor, aki kiemelte, hogy a fürdőváros 1997 után másodszor nyerte el a fődíjat, ami nagy és örömteli eredmény. Köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult, tett a sikerért, majd csopaki kollégájához hasonlóan hangsúlyozta: készülnek, mindent megtesznek annak érdekében, hogy Hévíz méltóképpen képviselje Magyarországot az európai települések versenyén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!