Hírek

2013.12.18. 17:15

A síaréna képviselője cáfolja, hogy közük lenne a hóeséshez

Megjelent írásunk után többen hívták fel szerkesztőségünket Olaszfaluból, és elmondták, azóta többször is havazott a településen, időközben a 15 centit is meghaladta a lehullott hóréteg vastagsága.

Varga Domokos Péter

Mint ismert, érdekes természeti jelenségről adtunk hírt. Olaszfalu 82-es út felé eső részén, egy viszonylag szűk területen hullik a hó, míg a környezetében nem, például a településtől alig egy kilométerre eső Zircen vagy egyáltalán nincs hó, vagy csak foltokban. A környékbeliek többen úgy vélik, a havazást az eplényi sípályán történő hóágyúzás okozza, mert csak akkor esik, ha ott gyártják a havat. Ezt erősítették meg a betelefonálók is, sőt, sokallját is az égi áldást, az eltakarítása időigényes, egyben balesetveszélyt is jelent.


A napokban többször is havazott, a látvánnyal senkinek nincs baja (Fotó: Varga Domokos Péter)


Kovács Győző meteorológus a Naplónak elmondta, létezik összefüggés, de nem közvetlen, hanem közvetett. Nem magukat a hókristályokat viszi el a déli szél, hanem a hóágyúzás hatására keletkező kondenzációs magokat , melyek hatására a nedves, páradús levegőből kicsapódik a víz, és abból lesz a hópihe.

Ezt az állítást viszont közleményben határozottan cáfolta az eplényi síaréna marketing menedzsere, Ebele Bálint. Leírta, bár óriási mennyiségű technikai havat tudnak gyártani 44 hóágyújukkal, de ez csak a pályákra koncentrálódik. Hóágyúik maximális hatótávolsága 40 méter. Ennél fogva szerintük lehetetlenség, hogy a több kilométerre fekvő Olaszfaluba eljusson a sípályán gyártott hó. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a hóágyúzás már november vége óta folyik, és csak most esik hó a környéken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!