Hírek

2012.11.27. 10:55

Digitalizálják a múltat Várpalotán

Várpalota - A városi televízió kordokumentumnak is beillő felvételeinek digitalizálására is lehetőséget kapott egy nyertes pályázat révén a komoly helytörténeti kutatómunkát is végző Krúdy Gyula Városi Könyvtár.

Szabó Péter Dániel

Jelentős összeget nyert az infrastruktúra fejlesztésére az önkormányzati fenntartású intézmény, a beszerzésre az ősz folyamán került sor. A 7,5 millió forintból vásároltak többek között egy nagy tárhelyű szervert, amire fényképek és videófelvételek archiválása miatt volt nagy szükség. A könyvtár helytörténeti kutatómunkája és gyűjteménye közismert, többek között Leitner Ferenc, a város fotográfusa segítségével évek óta kutatják és rendszerezik Várpalota történetét.

Új feladatként azonban a városi televízió felvételeinek archiválását is elvállalta az intézmény kollektívája, a nyertes pályázatban mintegy 1000 VHS-kazetta digitalizálását és biztonságos tárolását vállalták fel.

- Több ezer órányi anyagról van szó. 1989-től kaptuk meg a műsorkazettákat, a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtárral karöltve végezzük a munkát. Profi digitalizáló programot is beszereztünk a pályázat révén. Mi, Várpalotán az 1999 és 2009 közötti felvételekkel, a pétiek a korábbi kazettákkal dolgoznak. Bízunk benne azonban, hogy a jövőben a televíziós nyersanyagok digitalizálását is elvégezhetjük, azok ugyanis helytörténeti szempontból sok esetben értékesebbek, mint az adásba került, legtöbbször megvágott felvételek. Gondolok itt például a vágatlan interjúkra már nem élő közéleti személyiségekkel, várpalotai művészekkel - mondta el Budai László könyvtárvezető.

Varga Zsoltné helyismereti könyvtáros és Budai László könyvtárvezető a kutatásban is használható digitális nagyító készüléknél (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A pályázati forrásból emellett 20 teljesítményű számítógépet, egy projektort és egy laptopot is vásárolt a Krúdy Gyula Városi Könyvtár, amelyet az intézmény munkatársai és látogatói használhatnak.

- Nagy öröm számunkra, s nagy segítséget nyújthat a helytörténeti kutatásban is, hogy beszereztünk egy digitális nagyításra alkalmas készüléket. Nehezen olvasható dokumentumok, rossz minőségű fotók elemzésénél használhatjuk, de a gyengén látók számára is hasznos lehet - tette hozzá a könyvtárvezető.

 

Emlékesttel tisztelgett névadója előtt a napokban a városi könyvtár. A 30 óbudai Krúdy Gyula Irodalmi Kör színvonalas műsorában idézte meg Krúdy Gyulát, ezt követően pedig a résztvevők megkoszorúzták Ligeti Erika Krúdyt ábrázoló bronz domborművét az intézmény bejáratánál. Budai László könyvtárvezető beszédében elődjéről, a várpalotai Krúdy-kultuszt elindító Könczöl Imréről is megemlékezett, aki 35 évvel ezelőtt, még a könyvtár Kossuth utcai épületén elhelyeztette a domborművet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!