Hírek

2014.07.24. 17:10

Dínók után vadásznak a Bakonyban

Iharkút - Megkezdődött az MTA-ELTE Lendület Dinoszaurusz-kutató csoport hagyományos, három hétig tartó nyári ásatása a Bakonyban.

Az expedíció vezetője immár 14 éve az ajkai származású dr. Ősi Attila paleontológus, akitől megtudtuk: az eddig napvilágra került felfedezéseik mellett idén két új, eddig nem ismert gyíkfajtát azonosítottak és új kutatási területet jelent számukra az ajkai medence.

Magyarország nemzetközi hírű, 85 millió éves lelőhelyén a lelkes fiatalok mintegy harmincféle gerinces állat: halak, kétéltűek, gyíkok, krokodilok, teknősök és főleg dinoszauruszok maradványait ásták ki az elmúlt több mint egy évtizedben. A főként egyetemistákból, biológus- és geológushallgatókból, valamint doktoranduszokból álló expedíció 20 résztvevővel kezdte meg feltárni az elveszett világot.

Idén két szerb vendéget is fogadott a csapat. A bakonyi dinóvadászok dacolva az esővel és a hatalmas sártengerrel rendületlenül ásnak és a leletekről, azoknak helyzetéről háromdimenziós térképet készítenek. A magukat csak csontbrigádnak hívott fiatalok aprólékos munkával morzsolják át a kőzetet, hogy megtalálják az egykori őslények csontjait, növény- és állatfossziliákat. A híres iharkúti lelőhelyről, a bakonyi világszenzációt jelentő felfedezésekről számtalan publikáció jelent meg az az elmúlt egy évtizedben.

A nagyközönség a Magyar Természettudományi Múzeumban láthatja az ásatás kicsinyített mását, megnézheti a csontváz és életnagyságú testrekonstrukciók alapján, milyen volt a hatméteres Pannóniasaurus, vagy épp az itt talált Rhabdodontida. Ezek az állatok 2-2,5 méter hosszúságúak voltak, a hátsó két lábukon jártak és növényekkel táplálkoztak. A ragadozók közül pedig biztos, hogy előfordultak ezen a területen a pulyka méretű, feltehetően tollas dinoszauruszok, a Pneumatoraptorok is. Rekonstruálták az Ajkaceratopsot is és megtekinthető az első magyar dinó, a Hungarosaurus, amely a páncélos dinoszauruszok közé tartozott. Az eddigi felfedezések újabb itt élő állatfajjal gyarapodtak. Makádi László paleontológus két kisméretű, a maiakhoz méretileg hasonló gyíkfajtákat azonosított. A hüllők töredékes csontjai 2013-ban kerültek elő és csak hosszas vizsgálatok után derült ki, hogy új fajokról van szó. Hivatalos neveik: Distortodon rhomboidens és Pelsochamops infreqnens.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!