Hírek

2014.11.27. 06:37

Török Gábor nem száll be az Orbán-Simicska háborúba (frissítve)

Elsőként lapunknak írta meg Török Gábor szerda éjjel, hogy nem indul a veszprémi időközi választásokon Navracsics Tibor posztjáért. "Simicska úr megjelenése miatt ez a választás már biztosan nem arról fog szólni, amiről szeretném" - közölte a politológus.

Prevics Éva

A Napló szeretett volna interjút készíteni az Aszófőn élő politológussal, miután bejelentette, hogy lehetséges, indul majd februárban a veszprémi időközi választáson. Az interjút azonban levélben szerda este lemondta a politológus, mert - ahogy fogalmazott - átgondolta a dolgot és mégsem indul Navracsics Tibor megüresedett posztjáért.

Török Gábor korábban azt írta a közösségi oldalán, hogy a kétharmados többség miatt érzi, hogy most kell elindulnia a választáson, hiszen hatalmas a tét.

"A veszprémi választás nagyon fontos lesz. Választhatnak egy pártembert, aki továbbra is gondolkozás nélkül biztosítja a kétharmadot. Vagy választhatnak egy másik pártembert, aki a jövőben gondolkozás nélkül megakadályozhat minden kétharmados döntést. De akár választanának olyasvalakit is, akinek nem a pártok mondják meg, hogy mit gondoljon. Ez az a lehetőség, ami motivál, s amiért, ha elegendő támogatást kapok, tényleg elindulok."

A politológus döntését csütörtökön a közösségi oldalán is bejelentette és magyarázatot is fűzött hozzá.

"Simicska Lajos indulási szándékának váratlan bejelentésével számomra világossá vált, hogy ez a kampány nem Veszprémről, nem az itt élőkről, de még csak nem is a kormány és az ellenzék átlátható, kívülről is megítélhető viszonyáról szól majd. Közvetve vagy közvetlenül egy olyan mérkőzés színtere lehet ez a választás, amelynek a részleteiről a nyilvánosság szinte semmit sem tud, ugyanakkor a tétje - hatalmi szempontból - mindennél jelentősebb. Mindezt mérlegelve úgy döntöttem, hogy miután ebben a küzdelemben még statisztaként sem kívánok szereplővé válni. "

A politológus azt írja közösségi oldalán, hogy rengeteg levelet, telefont és egyéb üzenetet kapott a bejelentés óta. Úgy fogalmaz: néhányan értik, amit írt, a többség azonban nem tudja vagy akarja elfogadni a döntést.

"Ez a választás már biztosan az Orbán-Simicska harcról szól. Valamennyire láthatóan, de jelentős részben a nyilvánosság számára nehezen érzékelhetően. Azt gondoltam át, hogy helyes-e, ha én ebben a játszmában a pályán vagyok. Szerintem nem. Egy kicsit sem azért, mert félek ettől, hanem azért, mert ez biztosan nem az én mérkőzésem. Jó okom van feltételezni, hogy a következő időszak eseményei igazolják majd a döntésemet."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!