Hírek

2006.08.19. 02:29

Drágább lesz a szőlő

Megyei körkép (vi) - Megyénk négy borvidékén még csak szórványosan, a korai fajták szedésével kezdődött a szüret, ám a Balaton déli partján már nagyobb mennyiséget szedtek le. A több településen zajló borfesztiválokon friss mustot árulnak.

Mórocz Zsolt

Mészáros József Pécsely határában műveli a zömében több évtizede a családja tulajdonában lévő szőlőt. A termékeiket bemutatják ezekben a napokban is Balatonfüreden, ahol már az első héten árusítottak friss mustot, akkor még a Balaton túlsó partján vásárolta hozzá az alapanya-got, viszont most már a saját területükön szüretelt, muskotályos zamatú Irsai Olivérből készült friss mustot kínálja.

Varga Zoltán, a Balatonfüred-Csopak Borvidéki Hegyközségi Tanács elnöke maga is szőlős- és borosgazda, úgy látja, hogy az idei szőlőtermés jó minőségű lehet, s rá is férne az ágazatra egy emlékezetes évjárat. A szőlőművelés költségei ebben az évben sem voltak olcsóbbak, mint máskor, a termelők reménykednek abban, hogy a tavalyinál magasabb árakon tudják eladni a szőlőt. Ehhez azt tanácsolja, hogy fogjanak össze és közösen adják el, lehetőleg nagyobb mennyiségben a termést, akkor jobb tárgyalási pozícióba kerülnek. Magyarország egyik legnagyobb pincészete, az évente tízmillió palack bort forgalmazó bada-csonyörsi Varga Pincészet Kft. megfigyelései szerint a magyar borfogyasztók alig tíz százaléka vásárol rendszeresen ezer forintnál drágább bort. Ugyanakkor annak megítélésében, hogy jó-e egy bor, legalább 80 százalékot számít, hogy milyen magas az adott üveg bor ára. Varga Péter ügyvezető igazgató szerint a hazai borfogyasztási szokások csak akkor változnak meg, ha a termelők és a hazai bormarketingért felelős szak-emberek a kulturált borfogyasztási szokásokról, szabályokról és a termelési folyamatokról is az eddigieknél bővebb információval látják el a vásárlókat. Az igazgató szerint az idei év termése jó ala-pot teremt arra, hogy a borgazdaság ismét lendületbe jöjjön és esetleg új termékeket is bevezessenek a piacra. Bada-csonyörsön az idei szüret augusztus 14-én kezdődött Európa legkorábban érő fajtájával, a Csabagyöngyével. A szőlő minőségét tekintve sokkal jobb szüretre számítanak a gazdák a tavalyinál. Amennyiben a nyár végén és ősszel is meleg idő lesz, akkor kiváló minőségű szőlőt takaríthatnak be.

Mennyiség szempontjából nagy áttörés nem várható, mivel ezt az előző év időjárása is befolyásolja, ami a szőlőművelés szempontjából kedvezőtlen volt. Árak tekintetében az előző év tendenciáit követve folytatódik a fehér- és kékszőlők árainak közeledése; a fehérszőlő ára növekszik. Átlagosan 10 százalékkal, de egyes fajtáknál az áremelkedés akár 20 százalékos mértékű is lehet. A kékszőlők ára az enyhe vörösborfelesleg miatt nagyjából az előző évi szinten marad, ami a legtöbb fajtánál magasabb a fehéreknél. A társaság mintegy hatszáz termelővel áll kapcsolatban.

Varga Zoltán, a Balatonfüred-Csopak Borvidéki Hegyközségi Tanács elnöke maga is szőlős- és borosgazda, úgy látja, hogy az idei szőlőtermés jó minőségű lehet, s rá is férne az ágazatra egy emlékezetes évjárat. A szőlőművelés költségei ebben az évben sem voltak olcsóbbak, mint máskor, a termelők reménykednek abban, hogy a tavalyinál magasabb árakon tudják eladni a szőlőt. Ehhez azt tanácsolja, hogy fogjanak össze és közösen adják el, lehetőleg nagyobb mennyiségben a termést, akkor jobb tárgyalási pozícióba kerülnek. Magyarország egyik legnagyobb pincészete, az évente tízmillió palack bort forgalmazó bada-csonyörsi Varga Pincészet Kft. megfigyelései szerint a magyar borfogyasztók alig tíz százaléka vásárol rendszeresen ezer forintnál drágább bort. Ugyanakkor annak megítélésében, hogy jó-e egy bor, legalább 80 százalékot számít, hogy milyen magas az adott üveg bor ára. Varga Péter ügyvezető igazgató szerint a hazai borfogyasztási szokások csak akkor változnak meg, ha a termelők és a hazai bormarketingért felelős szak-emberek a kulturált borfogyasztási szokásokról, szabályokról és a termelési folyamatokról is az eddigieknél bővebb információval látják el a vásárlókat. Az igazgató szerint az idei év termése jó ala-pot teremt arra, hogy a borgazdaság ismét lendületbe jöjjön és esetleg új termékeket is bevezessenek a piacra. Bada-csonyörsön az idei szüret augusztus 14-én kezdődött Európa legkorábban érő fajtájával, a Csabagyöngyével. A szőlő minőségét tekintve sokkal jobb szüretre számítanak a gazdák a tavalyinál. Amennyiben a nyár végén és ősszel is meleg idő lesz, akkor kiváló minőségű szőlőt takaríthatnak be.

Mennyiség szempontjából nagy áttörés nem várható, mivel ezt az előző év időjárása is befolyásolja, ami a szőlőművelés szempontjából kedvezőtlen volt. Árak tekintetében az előző év tendenciáit követve folytatódik a fehér- és kékszőlők árainak közeledése; a fehérszőlő ára növekszik. Átlagosan 10 százalékkal, de egyes fajtáknál az áremelkedés akár 20 százalékos mértékű is lehet. A kékszőlők ára az enyhe vörösborfelesleg miatt nagyjából az előző évi szinten marad, ami a legtöbb fajtánál magasabb a fehéreknél. A társaság mintegy hatszáz termelővel áll kapcsolatban.

Varga Zoltán, a Balatonfüred-Csopak Borvidéki Hegyközségi Tanács elnöke maga is szőlős- és borosgazda, úgy látja, hogy az idei szőlőtermés jó minőségű lehet, s rá is férne az ágazatra egy emlékezetes évjárat. A szőlőművelés költségei ebben az évben sem voltak olcsóbbak, mint máskor, a termelők reménykednek abban, hogy a tavalyinál magasabb árakon tudják eladni a szőlőt. Ehhez azt tanácsolja, hogy fogjanak össze és közösen adják el, lehetőleg nagyobb mennyiségben a termést, akkor jobb tárgyalási pozícióba kerülnek. Magyarország egyik legnagyobb pincészete, az évente tízmillió palack bort forgalmazó bada-csonyörsi Varga Pincészet Kft. megfigyelései szerint a magyar borfogyasztók alig tíz százaléka vásárol rendszeresen ezer forintnál drágább bort. Ugyanakkor annak megítélésében, hogy jó-e egy bor, legalább 80 százalékot számít, hogy milyen magas az adott üveg bor ára. Varga Péter ügyvezető igazgató szerint a hazai borfogyasztási szokások csak akkor változnak meg, ha a termelők és a hazai bormarketingért felelős szak-emberek a kulturált borfogyasztási szokásokról, szabályokról és a termelési folyamatokról is az eddigieknél bővebb információval látják el a vásárlókat. Az igazgató szerint az idei év termése jó ala-pot teremt arra, hogy a borgazdaság ismét lendületbe jöjjön és esetleg új termékeket is bevezessenek a piacra. Bada-csonyörsön az idei szüret augusztus 14-én kezdődött Európa legkorábban érő fajtájával, a Csabagyöngyével. A szőlő minőségét tekintve sokkal jobb szüretre számítanak a gazdák a tavalyinál. Amennyiben a nyár végén és ősszel is meleg idő lesz, akkor kiváló minőségű szőlőt takaríthatnak be.

Mennyiség szempontjából nagy áttörés nem várható, mivel ezt az előző év időjárása is befolyásolja, ami a szőlőművelés szempontjából kedvezőtlen volt. Árak tekintetében az előző év tendenciáit követve folytatódik a fehér- és kékszőlők árainak közeledése; a fehérszőlő ára növekszik. Átlagosan 10 százalékkal, de egyes fajtáknál az áremelkedés akár 20 százalékos mértékű is lehet. A kékszőlők ára az enyhe vörösborfelesleg miatt nagyjából az előző évi szinten marad, ami a legtöbb fajtánál magasabb a fehéreknél. A társaság mintegy hatszáz termelővel áll kapcsolatban.

Mennyiség szempontjából nagy áttörés nem várható, mivel ezt az előző év időjárása is befolyásolja, ami a szőlőművelés szempontjából kedvezőtlen volt. Árak tekintetében az előző év tendenciáit követve folytatódik a fehér- és kékszőlők árainak közeledése; a fehérszőlő ára növekszik. Átlagosan 10 százalékkal, de egyes fajtáknál az áremelkedés akár 20 százalékos mértékű is lehet. A kékszőlők ára az enyhe vörösborfelesleg miatt nagyjából az előző évi szinten marad, ami a legtöbb fajtánál magasabb a fehéreknél. A társaság mintegy hatszáz termelővel áll kapcsolatban.

Mennyiség szempontjából nagy áttörés nem várható, mivel ezt az előző év időjárása is befolyásolja, ami a szőlőművelés szempontjából kedvezőtlen volt. Árak tekintetében az előző év tendenciáit követve folytatódik a fehér- és kékszőlők árainak közeledése; a fehérszőlő ára növekszik. Átlagosan 10 százalékkal, de egyes fajtáknál az áremelkedés akár 20 százalékos mértékű is lehet. A kékszőlők ára az enyhe vörösborfelesleg miatt nagyjából az előző évi szinten marad, ami a legtöbb fajtánál magasabb a fehéreknél. A társaság mintegy hatszáz termelővel áll kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!