Hírek

2012.09.28. 16:37

Dupla hajósünnep Szigligeten

Szigliget - Kettős ünnepet tartottak pénteken a községben, id. Szívós István kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázóról nevezték el a hajókikötőt és Szigligetre keresztelték a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) legújabb hajóját.

Győrffy Árpád

A kikötő bejáratánál megjelent több száz főnyi érdeklődőt, köztük több olimpikont köszöntő Balassa Balázs polgármester elmondta, hogy id. Szívós István nemcsak a sportsikereiért választották, hanem mert Szigligetet szerető, a falut második otthonául választó személyként, ugyanolyan ember tudott maradni, mint amilyenek a szigligetiek is voltak.

A sportoló alakját, sikereit Gallov Rezső nyugalmazott államtitkár, sportújságíró idézte fel, majd leleplezték Béres János szobrászművész róla készített domborművét. A család nevében dr. Szívós István mondott köszönetet a községnek és a Bahart-nak, hogy a személyforgalmú és a vitorláskikötő elnevezésével emléket állítanak édesapjának.

Az ünneplő közönség ezután a móló végénél várakozó új hajóhoz volt, amit a Bahart félkész állapotban vásárolt egy évvel ezelőtt, majd saját műhelyükben befejezték az építést. Az ünnepi beszédet mondó dr. Horváth Gyula, a Bahart vezérigazgatója köszönetet mondott a hajó tervezőjének, a német is hazai készítőinek, a megvásárlást és megépítést támogató tulajdonosoknak, a 22 balatoni önkormányzatnak. A hajóavatást köszöntő Fónagy János közösségi közlekedésért felelős államtitkár úgy vélte, az új hajó avatása is bizonyítja, jó döntés volt a Bahart-ot az önkormányzatok tulajdonába adni.

A hagyományos hajóavatási szertartást, a pezsgősüveg széttörését a hajótesten Balassa Balázsné végezte el, majd Korzenszky Richárd, a Tihanyi Bencés Apátság perjele szentelte fel, áldotta meg a már Szigliget nevet viselő 300 személyes hajót, amit első munkanapján mintegy 400 érdeklődőt utaztatott ingyenesen több fordulóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!