Hírek

2012.04.10. 16:42

Egressy Zoltán nyerte a versenyt

Békéscsaba - Egressy Zoltán nyerte az idei magyar drámaíró versenyen a szakmai zsűri által odaítélt első díjat; Idestova hatvan című egyfelvonásosa a közönségdíjat is megkapta.

MTI

Fekete Péter, a házigazda békéscsabai Jókai Színház igazgatója elmondta: a minap immár tizenhetedik alkalommal megrendezett drámaíró verseny három indulója, Szabó T. Anna, Egressy Zoltán és Garaczi László a Magyar Nemzet aznapi számának Magazinjában megjelent, Nem vicces - Bölcs vezérünk feje az ostornyélen című cikk alapján írt egyfelvonásos drámát. A Duna Televízió Kultikon című műsorának adásában kihúzott cikk a Rákosi Mátyás 60. születésnapjára rendezett 1952-es kiállításról szól, amely bemutatta a pártfőtitkár életét és az évfordulóra készített ajándéktárgyakat. Utóbbiakból válogatva rendezett kamaratárlatot [email protected] címmel a Néprajzi Múzeum.

A cikk alapján a drámaírók egy éjszaka alatt írták meg egyfelvonásos darabjaikat, amelyeket másnap Csiszár Imre, Koltay Gábor és Marton László rendezők vittek színpadra.

Egressy Zoltán Idestova hatvan című darabja egy különleges időutazás. A mulatságos és egyben elgondolkodtató történet egy családról szól, ahol az idős férj a Rákosi-évforduló után hatvan évvel jön rá felesége titkolt szerelmére és gyermekük "eredetére". Visszafordítja az idő kerekét, hogy megakadályozza felesége hűtlenségét, majd rájön, hogy a múlt nélkül és gyermek nélkül boldogtalan lenne az életük. Szabó T. Anna Kézivezérlés címmel írt darabot, amelyben különböző jelenetekben villantotta fel a kor színpadias és röhejes hazugságait, húsba vágó rettenetét. Garaczi László a Békeharc és karaoke címet adta egyfelvonásosának. A mű, amelyben egy falu vezetése Rákosi Mátyásnak saját magát ábrázoló szobrot ajándékoz születésnapjára, arra mutat rá, hogy egy adott kor közösségei mennyire nincsenek tisztában kiszolgáltatottságukkal. A legjobb rendezésért járó elismerést Csiszár Imre vehette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!