Hírek

2013.03.11. 16:28

Egy életút mérföldkövei

K. dr. Palágyi Sylvia régészt hívta beszélgetésre László Péter újságíró az Utas és holdvilág antikváriumba, ahol a helyiség zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel. A vendég nevéhez fűződik megyénk európai hírű római kori régészeti leletegyüttesének, a Baláca Villa-gazdaságnak a feltárása.

G. Takács Mária

László Péter életútjáról kérdezte a nyugdíjas régészt. Dr. Palágyi Sylvia elmondta, hogy az egyetemen a régészek komplex, minden korból általános képzést kaptak, mert a lelőhely feltárása során a régésznek kötelessége a legalsó leleti szintig lemenni a helyszínen, akár az őskori maradványokat tartalmazó földrétegig. Dr. Palágy Sylvia útja már egyetemistaként Budapestről Veszprém megyébe vezetett. Mint megtudtuk a szakembertől, megyénk rendkívül gazdag régészeti lelőhelyekben.

László Péter és dr. Palágyi Sylvia az antikváriumban. Hogyan lett  a halomsírok szerelmese? (Fotó: Gáspár Gábor)


Első ásatási feladatként Dörgicsén, egy késő római kori sír feltárását kapta, amely évezredekig rejtve maradt, a sírrablók sem találták meg, érintetlensége miatt számított különlegesen értékesnek. A feltárás körülményeiről, eredményeiről részletesen mesélt a régész, amiből megtudtuk, hogy ez a hivatás bizony kemény terepmunkával, olykor hetekig tartó sátorozással jár. Majd szóba került, hogyan lett dr. Palágyi Sylvia a "halomsírok szerelmese" miután Kemenesszentpéternél, Inotánál és a megye több területén sírgyanúsnak ítélt dombokat megásva olyan leletanyagokra bukkant, amelyek lényeges meghatározásokat tettek egyértelművé a római korral kapcsolatban.

A Veszprém közeli Balácapuszta feltárása összefonódott dr. Palágyi Sylvia nevével, hiszen ezt a Nemesvámos határában található területet 1976-ban kezdte el újraásatni, 2006-ig ezen dolgozott, a feltárási munkálatokat a 22. épületnél hagyta abba. Az izgalmas munka szinte minden percére emlékszik, számos meglepetést tartalmazott a régész számára. Ilyen volt az apró bőrzacskóba rejtett, harmadik század közepéből származó 86 pénzérme, valamint további, Néró korából származó érmék.  A kitűnő előadónak is bizonyult régész rendkívül szerencsésnek mondja magát, miután sikerült megtalálni és feltárni egy 17 méteres, leomlott falszakaszt, festménnyel. Az évtizedekig munkát adó területről dr. Palágyi Sylvia számos publikációja, könyve is megjelent. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy nagyon szeretett volna valamilyen kereszténységre utaló leletre bukkanni a jókora terület feltárása során, de erre nem került sor.  



Dr. Palágyi Sylvia felbecsülhetetlen leletet tárt fel, amelyek jó része feldolgozásra, restaurálásra szorul. Annak ellenére, hogy nyugdíjasként ugyan időnként felkérik feladatokra, aggódva tapasztalja, hogy ez a fajta tevékenység egyre inkább háttérbe szorul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!