Hírek

2014.04.20. 10:23

Egy hajóban a Balatonon

Egy hajóban ülnek a balatoni települések vezetői, erősítették meg a 169. hajózási szezon szombati megnyitóján a három legnagyobb tóparti város vezetői.

Győrffy Árpád

Érkezik az első hajó, a Szigliget motoros (Fotó: Győrffy Árpád)

Az ünnepség előtt a Ferencsik János Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekara toborozta a résztvevőket térzenéjével Rojtos Norbert dirigálásával. A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) Szigliget hajón érkező tisztikarát és a siófoki küldöttséget Domján Tamás körzeti állomásfőnök fogadta a dr. Halmos Gábor vezérigazgatónak tett jelentésével. Ahogy máskor is, a Lovrek Károly vezetésével működő Siófoki Férfi Dalkör a Himnusz után elénekelte a Balaton Himnuszt is. Ezután a Balatonfüred Néptánc Együttes lánytagjai a Vanyolai család balatonszőlősi olaszrizling borával ajándékozták meg a Bahart tisztikarának tagjait, akik egy-egy csokor virággal viszonozták a kedvességet.

Halmos Gábor (jobbról) köszöntőjét mondja - tőle balra Bóka István, Balázs Árpád, Kontrát Károly országgyűlési képviselő és Ruzsics Ferenc (Fotó: Győrffy Árpád)

Az ünneplőket és a 169. hajózási szezont köszöntő dr. Bóka István polgármester emlékeztetett arra, hogy 1846-ban gróf Széchenyi István aktív munkájának köszönhetően bocsátották vízre Füreden a Kisfaludy gőzőst. A mostani ünnepen a siófoki és a keszthelyi polgármester együttes jelenléte véleménye szerint azt szimbolizálja, hogy a Balaton egységes, egy hajóban ülnek, közösen kell megoldani mindazt a gondot, ami felmerül.

Dr. Balázs Árpád siófoki polgármester többek között arról a bizalomról beszélt, ami a túlpartra induláshoz és a túlpartról érkezők várásához, fogadásához kell. Bennünk mindig megvolt és meg is lesz ez a bizalom, derült ki a köszöntőjéből. Ruzsics Ferenc keszthelyi polgármester szerint mindegyiküknek egy a célja, hogy a balatoni régiót erejükhöz, tudásukhoz képest a lehető legjobban fejlesszék az itt élő emberek jóléte, családjuk jövője érdekében. A hajósok munkáját megköszönve azt kívánta, hogy az utolsó hajó fogadására sohase kerüljön sor.

Az ünnepség végén a Bácsi Gabriella vezetésével működő Balatonfüred Néptánc Együttes adott műsort (Fotó: Győrffy Árpád)

Halmos Gábor többek között arról beszélt, hogy folyamatosan próbálnak alkalmazkodni a vendégek igényeihez. Ezt szolgálja például a füredi kikötőépület rekonstrukciója és a Helka motoros felújítása is. Mint elmondta, a 123 éves hajó környezetbarát motort és orrsugárkormányt kap.

A Szigliget motorossal mintegy háromszázan indultak ingyenes sétahajózásra (Fotó: Győrffy Árpád)

A zászlók felvonása után a Bácsi Gabriella vezetésével működő Balatonfüred Néptánc Együttes adott műsort, majd a mintegy háromszáz főnyi ünneplő közönség ingyenes sétahajózásra ment a Füred és Tihany közötti útvonalon a Szigliget hajóval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!