Hírek

2013.07.11. 11:20

Egy lépésre a győzelemtől a horgászok

A horgászok eddig háborúban álltak a halászokkal, győztest még nem hirdettek. Az új, a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvénnyel a horgászok állnak győzelemre.

Tremmer Tamás

Minderről dr. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszélt a csütörtöki, tihanyi sajtótájékoztatóján, aminek apropóját a közelmúltban elfogadott, a horgászok érdekeit szolgáló, a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény adta. Kifejtette, az új jogszabály megalkotását az indokolta, hogy a korábbi, halászatról és horgászatról szóló törvény elavult, és nem volt alkalmas a természetvédelmi és a gazdasági igényeknek.

Az új halgazdálkodási és a hal védelméről szóló törvényről célja a halállomány természetes megújítása, a természetes vizeken folyó halászat szigorú szabályozása és korlátozása, a horgászsport és horgászturizmus fejlesztése, a halászati hagyományok megőrzése mellett a halgazdálkodás újraszabályozása. Dr. Kontrát Károly jelezte, a horgászturizmus növelése érdekében bevezetik a turista állami horgászjegyet. A jogszabály szeptembertől lesz hatályos.

Védik a halállományt

A halállomány megóvásáért a szabályozás – az új Büntető Törvénykönyv ide vonatkozó passzusaival összhangban - a korábbinál erélyesebben lép fel az illegális halfogás ellen, amelyet több új intézkedés bevezetésével szándékoznak visszaszorítani. A halőrzés javítása érdekében a rendészeti feladatokat ellátó halászati őrökön kívül korlátozottabb jogkörrel lehetőséget ad társadalmi halőrök alkalmazására is, a halgazdálkodási hatóság számára pedig lehetősé teszi az illegális halfogáshoz használt eszközök elkobzását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!