Hírek

2015.10.09. 12:51

Egyetértés van közöttük - Öt államfő tanácskozott Balatonfüreden

Balatonfüred - A lényeges kérdésekben egyetértés van közöttünk, értékelte Áder János köztársasági elnök a kétnapos találkozót, melyen a visegrádi országok és a horvát köztársasági elnök vett részt.

Balla Emőke

A párizsi klímacsúcs előkészületeiről, a klímaváltozásról, az energiabiztonságról, a nyugat-balkáni helyzetről, valamint a migrációról tárgyaltak az államfők. Áder János köztársasági elnök az utóbbival kapcsolatban elmondta: az Európai Uniónak kötelessége gondoskodni a rászorulókról. A migránsok egy része a háború elől menekül, mások a jobb élet reményében érkeznek. A migráció az elmúlt hónapokban kifizetődő bűnözői üzletággá vált, sok száz bűnöző gazdagodott meg belőle. A migránsok között lehetnek olyanok, akik bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek. Magyarország köztársasági elnöke kiemelte: az Európai Unió határait, határvédelmét meg kell erősíteni, ellenőrzötté kell tenni a belépéseket, ahogyan ez a világ más országaiban történik; az Egyesült Államokba sem mehetünk be vízum nélkül. A menekülttáborok felállítására, ellátására az uniónak az eddigieknél több forrást kell biztosítania.

Egyetértés van az államfők között abban, hogy a rendőri szervezetek, szakszolgálatok közötti együttműködést erősíteni kell. A migráció nem egyes országok problémája, külön-külön egyik sem tudja azt megoldani, ahogyan az Európai Unió sem; nagyobb nemzetközi összefogásra van szükség. A háború befejezése után megfelelő forrást kell biztosítani arra, hogy újraépítsék az elpusztított területeket. Az uniónak kevés ideje van a cselekvésre, határozottabb, gyorsabb fellépésre van szükség.

A cseh elnök, Milos Zeman elmondta, a cseh parlament képviselőháza elfogadott egy határozatot, mely elutasítja a menekültek kvótán keresztüli automatikus elosztását. Véleménye szerint az unióba érkező menekültek összetétele, struktúrája vitatható. A klímaváltozás kapcsán hozzátette, a környezetszennyezésből az unió tíz–tizenkét százalékban veszi ki a részét, ezért elsősorban nem az unióra kell koncentrálni.

A szlovák államfő, Andrej Kiska szerint nem szükséges, hogy a visegrádi négyek országai mindenben egyetértsenek, de az fontos, hogy beszélgessenek, kommunikáljanak egymással. A klímaváltozás kapcsán kiemelte, a zöld energia felhasználása nem okozhatja azt, hogy a vállalatok ne legyenek versenyképesek. A migráció kapcsán felvetette, fontos, hogy szolidárisak legyünk egymással, nem szakadhat szét Európa keletre és nyugatra, régi és új országokra. Az öt ország közül kettőben választások lesznek, a migráció kérdését politikusok is felhasználják kampányaikban.

A horvát államfő, Kolinda Grabar-Kitarovic köszönte, hogy Horvátország képviseletében részt vehetett a visegrádi országok államfőinek találkozóján. A migráció komoly probléma, Horvátországba eddig százharminchétezer ember lépett be. A rászorulóknak segíteni kell, menekülttáborokat kell biztosítani Törökországban, Libanonban és Jordániában. Diplomáciai feladat a migránsok ellenőrzése, hogy tudjuk, ki miért lép be az országba. Senki nem tagadja meg a migránsok fogadását, de Európa nem rendelkezik olyan kapacitásokkal, hogy mindenkit fogadni tudjon. Hangsúlyozta a határok őrizetét, ellenőrzését, különösen a görög–török határ ellenőrzését, szolidárisnak kell lenni Macedóniával és Szerbiával is.

A lengyel elnök, Andrzej Duda kiemelte: a migráció egyelőre még nem érinti Lengyelországot, mely számol azzal, ha az ukrán háború továbbterjedne, az ott élő emberek esetleg az uniós határok felé indulnának. A kvótarendszert nem tartja megfelelőnek, hiszen az unióban sem ért mindenki egyet vele. A határok védelme közös, uniós probléma, nem egyes országoké. Véleménye szerint támogatni kell azokat az országokat, melyek menekülttáborokat tartanak fenn, hogy az ott élők a háború befejezése után hazatérhessenek hazájukba.

Több államfő köszönetet mondott a jól szervezett találkozóért, valamint részvétét fejezte ki az országnak Göncz Árpád volt köztársasági elnök haláláért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!