Hírek

2013.05.29. 12:41

Életveszélyesen bántalmazta apját a kamasz

Egy 15 éves fiú tavaly úgy megütötte az apját, hogy annak ki kellett venni a lépét. A bíróság a vádlottat próbára bocsátotta.

Mátételki András

A kis híján halállal végződő eset tavaly szeptember 22-én történt délelőtt, amikor az akkor 14 éves L. M. megkérte édesapját, hogy motorral tehessen néhány kört az udvarban. Röviddel ez után már azzal állt elő, hogy a robogót valójában az utcán vezetné, de ebbe az apja nem ment bele, mivel a fiának nem volt vezetői engedélye.

A fiatalkorú vádlott félretolta a motort, majd ő is bement a családi házba, ahol semmiféle szóváltás nem történt. Csak hogy, amikor a kamasz észrevette, hogy az apja a félig nyitott mellékhelyiségben állva a dolgát végzi, odalépett mögé, s a vád szerint ököllel egyszer a közepesnél erősebben megütötte a hasának bal oldalán. (A közepes fokban korlátozott, az általános iskolának csak az első öt osztályát elvégző fiú a tárgyaláson azt mondta: ő tenyérrel ütött.)

Ezek után elment otthonról, apja pedig egyre rosszabbul érezte magát - kétszer elájult -, mivel az ütéstől megrepedt a lépe. A mentők életveszélyes állapotban szállították be az ajkai kórházba, ahol eltávolították a lépét. A tárgyaláson az apa élt a mentelmi jogával, nem tett vallomást, de hogy menteni akarta korábban is a fiát, azt mi sem bizonyítja, mint hogy a mentőknek azt mondta: leesett a létráról...

A tárgyaláson elhangzott, a szülők nem egységes szemlélettel nevelik a jelenleg szakmunkásképzőbe járó fiút, aki, a pártfogó szerint, öntörvényű, agresszív. A helyi önkormányzat családgondozót rendelt ki a vádlott mellé, aki megbánta a bűncselekményt.

A Veszprémi Törvényszéken dr. Szakács Katalin vezette tanács súlyos testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek L. M.-t, akit két évre próbára bocsátott. Az indoklásban elhangzott, a fiú szándéka csak a testi sértés volt, az életveszély kialakulása miatt még gondatlanság sem terheli. Az ügyész súlyosbításért, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!