Hírek

2016.05.27. 18:02

Elhunyt az egykori országgyűlési képviselő

Pétfürdő – Életének 81. évében elhunyt Schmidt Ferenc, Várpalota és térsége első szabadon választott országgyűlési képviselője, a várpalotai '56-os klub alelnöke, történelmi megemlékezések fáradhatatlan szervezője.

Szabó Péter Dániel

A köztársaság arany érdemkeresztjével is kitüntetett Schmidt Ferenc fiatalkorában, Miskolcon aktív résztvevője volt az 1956-os forradalomnak. A rendszerváltás után ezért magánemberként és 1990-1994 között a térség szabadon választott országgyűlési képviselőjeként kötelességének érezte, hogy előadásokat és rendezvényeket szervezzen a témában, valamint hozzájáruljon az '56-os emlékhelyek létrejöttéhez.

A kezdetek óta tagja volt az '56-os Szövetség várpalotai szervezetének, több mint két és fél évtizeden át szervezett fáradhatatlanul történelmi megemlékezéseket. Hiába volt farkasordító hideg januárban, mindig ott volt és szóban emlékezett a doni hősökre éppúgy, mint Berta Józsefre, a forradalom 24 évesen kivégzett palotai áldozatára. Ahogy az aradi vértanúkra, valamint a forradalom kitörésére és leverésére is.

– Van még dolog bőven, nem szabad megállni. Szolgálni az '56-os eszméket, hogy soha ne merüljön feledésbe a forradalmár fiatalok helytállása. Ez a dolgunk, ezt vállaltuk fel – nyilatkozta lapunknak kitüntetése után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!